11.8 C
Виена
сряда, 21 февруари, 2024
spot_img
НачалоБългарияСветовноизвестният тенор Калуди Калудов ще пее на 24 май в БКИ”Дом Витгенщайн”

Световноизвестният тенор Калуди Калудов ще пее на 24 май в БКИ”Дом Витгенщайн”

-- Реклама --

С богата културно-музикална програма в БКИ”Дом Витгенщайн” ще бъде отбелязан най-българският празник – 24 май

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан от българската общност във Виена. По традиция тържеството ще се проведе на  24 май в БКИ”Дом Витгенщайн и ще започне с поднaсяне на цветя на паметника на Кирил и Методий. Празникът ще бъде открит от директорката на Културния институт доц.д-р Румяна Конева, а доц.д-р Бисера Дакова, преподавател по български език , литература и култура във Виенския университет ще произнесе тържествено слово. Както всяка година, на този ден ще бъдат връчени и почетните грамоти на Министерство на културата за принос в развитието на българо-австрийските отношения.

В богатата музикална програма участие ще вземат певческият хор към Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” с диригент Божидар Абрашев, световноизвестният тенор Калуди Калудов и съпругата му Анна Дитри-Калудова, както и трио Владигерови.


КОГА: 24 май 2018 от 17.30 ч

КЪДЕ: БКИ“Дом Витгенщайн“

Parkgasse 18

Вход Свободен


Певческият хор към Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий” с диригент Божидар Абрашев е създаден през 2016 г. година и вече има изяви на различни събития във Виена.

Калуди Калудов е роден на 15 март 1953 г. в село Любен Каравелово, Варненско. През 1978 година завършва оперно пеене в Държавната музикална академия – София в класа на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с известния български тенор Никола Николов. Дебютът му като оперен певец е в Пловдивската опера с ролята на Алфред от „Травиата” на Джузепе Верди. Участието му на международните сцени е впечатляващо. Пял е в Ла Скала, Ковънт Гардън, Виенската Щатс Опер, Метрополитън и други световноизвестни оперни театри. Изпълнявал е главните тенорови партии в опери на Пучини, Верди, Маскани, Бизе. Работил с диригенти от световна величина, като Рикардо Мути, Фабио Луизи, Клаудио Абадо и др.

От 1990 г. живее в Полша и пее в най-големия полски оперен театър Театр Велки във Варшава. През 1992 г. създава и е артистичен директор на Фестивала за вокална музика Viva il canto в полския град Чешин. От 2003 г. е преподавател в Музикалната академия на Катовице, където е защитил докторат. Хоноруван преподавател е в НУМТИ Пловдив и НБУ София, прави Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Бразилия.

През тази година Калуди Калудов отбеляза 40-та годишнина от своята сценична кариера.

Братята Константин (пиано) и Александър (тромпет) Владигерови и сестра им Екатерина Владигерова са добре познати не само на австрийската публика. Те живеят във Виена повече от 20 години и се изявяват като музиканти и композитори на различни европейски сцени.

_____________

Още по темата:

Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбеляза своя патронен празник и стана част от инициативата „Розите на България“

Празник на буквите във Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации