0.3 C
Виена
събота, 9 декември, 2023
spot_img
НачалоOбразованиеПетиция на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната изключително позитивно...

Петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната изключително позитивно в Европейския парламент

-- Реклама --

Евродепутатът Светослав Малинов поиска продължение на дебата  в пленарна зала в Страсбург

Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната с аплодисменти на  заседание на Kомисията по петиции на Европейския парламент днес, се съобщава в прессъобщение, разпространено от кабинета на евродепутатът Светослав Малинов. Както Melange Bulgaren многократно съобщи, Петицията има за цел да защити т. нар. „малки“ езици, сред които попада и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език. Инициаторите, в лицето на Камелия Конакчиева, защитиха каузата си в зала, а зад тях застанаха евродепутатът Светослав Малинов, който ги подкрепя от самото начало, български евродепутати и евродепутати от Словения, Чехия, Унгария, Малта и други държави.

Камелия Конакчиева заяви от името Асоциацията, в която членуват над 100 организации на български родители и учители по света, че тази инициатива е в полза на мобилните семейства. „Мобилността означава отворени врати навсякъде в Европа, а загубата на един език затваря врати.“ – категорична беше тя. Ученици от Българско училище „Кирил и Методий“ в Париж и техни родители също застанаха зад петицията чрез присъствието си в залата.

Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) предложи дебатът по темата да продължи в пленарната зала на Европейския парламент. Така конкретните въпроси за оценяването на знанията на учениците по родния им език в чужбина и признаването на тази оценка или сертификат ще бъдат поставени на най-високо европейско ниво. Всички евродепутати от българската делегация също застанаха зад тази позиция.

Петицията намери изключителна подкрепа и в лицето на Европейската комисия. Представителите на ЕК в залата заявиха, че тя идва в точния момент, тъй като на европейско ниво се подготвят сериозни предложения именно по тези въпроси. Без да разкриват повече за бъдещите мерки, те подчертаха, че са отворени за предложенията на АБУЧ и евродепутатите.

Представители на Постоянно представителство на Република България към ЕС увериха, че моментът за поставяне на тези въпроси е много добър и че Българското председателството е отворено за съдействие.

Комисията по петиции взе решение следващите стъпки по петицията да се осигурят чрез съвместна работа с Комисията по култура и образование на Европейския парламент.

 

___________________

Още по темата:

Петицията за признаване на българския език за матуритарен в държавите-членки на ЕС влиза за обсъждане в Комисията по петиции на ЕП

Петиция за признаването на българския език за матуритетен в държавите членки на ЕС

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации