17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияС пъстър букет от танци и песни ансамбъл "Китка" напълни сърцата на...

С пъстър букет от танци и песни ансамбъл „Китка“ напълни сърцата на публиката на юбилейния си концерт

-- Реклама --

С тържествен концерт сдружение „Български ритми“ отбеляза 10-годишнината от създаването на сдружението  

Текст Melange Bulgaren

Снимки  Melange Bulgaren и Български ритми

снимка сдружение „Български ритми“

 

Празник на българщината, на духа и вдъхновението. Това беше празничният концерт, организиран от сдружение „Български ритми“ по случай 10-годишнината от съдаването му. Кръшните хора се редуваха с народни песни, цветовете на носиите се сливаха в забързания ритъм на стъпките на мъже, жени и деца и всичко на сцената преливаше от щастие и енергия. Публиката, изпълнила до краен предел залата, на свой ред бе въодушевена и не спря да аплодира танцьори и певци. Чудесните изпълнения, вдъхновени от прекрасния български фолклор, великолепните разнообразни носии и красивите танцьорки, танцьори, певици и певци, музиканти превърнаха празника в незабравимо преживяване!

Освен на фолклорен ансамбъл „Китка”, гостите имаха възможността да се насладят на изпълненията на танцови групи „Огнени ритми” от Валядолид, „Георгьовден” от Лондон, „Пирин” от Бърно, хор на ансамбъл „Лазарка” от Мюнхен. Специални гости на празника бяха посланика на РБългария в Австрия д-р Иван Сираков, директорката на БКИ”Дом Витгенщайн” Румяна Конева, председателят на БКПО”Кирил и Методий” Бойчо Дамянов.

В края на празника Бойка Анастасова, председател на сдружение „Български ритми“ от самото му създаване, благодари на специалните гости от чужбина. Те на свой ред също поздравиха танцовия ансамбъл за юбилея, поднесоха подаръци и пожелаха още дълги години да са заедно и да разнасят красотата на българския фолклор по международните сцени. Бойка Анастасова благодари и на всички, които през годините са помагали на сдружението и са подкрепяли неговата дейност – художествените ръководители Валя Дряновска и Диана Стоева, създателката на първите костюми Здравка Кръстанова, хореографът Димитър Петров, ръководителката на певческата група Мария Топева, ръководителят на кукерската група Пеньо Стефанов и много други.


Н.Пр.посланик Иван Сираков поднесе благодарност на всички участници за вълнуващия концерт и връчи плакет и грамота от името на Държавната агенция за българите в чужбина. Сдружение „Български ритми“ получи Почетна грамота за дългогодишната дейност по разпространяване на българската култура в Австрия, по издигането на авторитета на България пред австрийските и чуждестранни партньори и за всеотдайна патриотична дейност за съхраняване на българския дух и идентичност сред сънародниците ни в Австрия и от БКПО“Кирил и Методий“.

Н.Пр.Иван Сираков връчи на Бойка Анастасова грамота и плакет от името на ДАБЧ

Концертът приключи с прочувствено изпълнение на народния певец Иван Дяков на песента „Хубава си, моя горо!“ Цялата публика поде песента и показа, че носим България в сърцето си, независимо къде живеем по широкия свят, че България е там, където има българи, тачещи и пазещи родните традиции.

Празникът приключи с много хора и танци, в които се включиха всички участници и гости.

Самодейците от ансамбъл „Китка“ отново показаха, че с желание и ентусиазъм може да се постигне много. Великолепният спектакъл бе плод на техните доброволни усилия да съхраняват и разпространяват българския фолклор, а целият празник – поредното доказателство, че българската общност във Виена има своите обединителни каузи.

Ето и още моменти от приказната феерия от енергия и багри, която зрителите видяха на сцената. (снимки сдружение „Български ритми“).

_________________________

Още по темата:

10 години сдружение „Български ритми”: Китка български народни танци във Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации