10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияГрафити край Дунава

Графити край Дунава

-- Реклама --

Десетки графити от двете страни на канала на Дунав в района на Шведенплац превръщат мястото в галерия на открито

Текст Младена Борисова

Снимки Меланж Булгарен

Виена е град на изкуството, но то не винаги е скрито зад стените на музеите. Достатъчно е да се разходим по канала на Дунава между Шотенринг и кино Урания, за да се уверим, че уличното творчество отдавна е завладяло аристократичната австрийска столица. Анимационни герои, цветни надписи, романтични рисунки или портрети покриват сивите стени, ограничаващи реката и превръщат двата й бряга в истинска галерия на открито.

Първите слънчеви мартенски дни са дълго чакани от хората, рисуващи графити. Още рано сутрин те са застанали пред стената и творят.

Рисуването на графити в този участък на Дунава е напълно законно и не е необходимо получаването на специално разрешение. Взаимоотношенията между Община Виена и художниците ентусиасти са простичко урегулирани в проекта Wienerwand (Виенска стена). Според него властите предоставят за свободно и безплатно рисуване стенни площи в 13 от районите на града, а любителите на уличното изкуство са длъжни сами да си осигуряват материалите, да почистват след себе си и да бъдат толерантни в посланията си.

Маркус вече е намерил своето място и внимателно нанася първите щрихи на рисунката си. Поглежда към телефона, където е скицата, която иска да прехвърли на стената. По професия той е санитар в болница, а в свободното си време рисува. Първата стъпка е да си осигури фон, тоест да заличи старата рисунка, после очертава контурите и едва накрая започва работа по нюансите. Според него около канала идват постоянно около 100 човека, едно малко общество улични артисти, които превръщат скучните стени в цветни пана. Към тях се присъединяват и туристи, дошли специално с чанта спрейове, за да оставят своя отпечатък във Виена.

Кристоф има идея за картината си, но тя е в главата му и не вижда смисъл да прави предварителна скица. Така си осигурява свободата да импровизира и да се движи, воден единствено от вдъхновението си. За съботната си творба е приготвил шест нюанса на сивото, черно и един ярък цвят, но какъв ще е той, момчето все още не знае. В зависимост от големината на рисунката, той прекарва от два до пет-шест часа пред каменното си платно. Наясно е, че на следващия ден сътвореното от него може и да го няма или пък вече да е променено, но това не го притеснява. Някои от най-хубавите графити живеят по 3-4 години.

Различни статуи и арт инсталации се свързват визуално и концептуално с цветните стени и превръщат пространството от двете страни на канала в истински център на съвременното улично изкуство. През лятото по алеите се появяват и млади артисти, предлагащи собственоръчно изработени бижута, рисунки и всякакви предмети на изкуството от кожа, глина, дърво, метал. Има импровизиран плаж, множество заведения, предлагащи коктейли, кораб с басейн… Точно като непрекъснато променящ се миниатюрен град, обитаван от млади бунтари, изпълнен с цвят и енергия.

А тези три прекрасни картини са подписани с български имена.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации