-1.5 C
Виена
четвъртък, 30 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияЛариса Крачанова е сред финалистите на конкурса Sag's Multi 2017/18

Лариса Крачанова е сред финалистите на конкурса Sag’s Multi 2017/18

-- Реклама --
Лариса Крачанова

Лариса Крачанова е на 12 години и посещава гимназията Parhamergymnasium в 17-ти район във Виена. Тя е една от 542 младежи между 12 и 21 години участвали в тазгодишният двуезичен ораторски конкурс Sag’sMulti. Той се провежда от 2009 година, а участниците държат речта си не само на немски, но и на още един език. Журито оценява не само речта сама по себе си, но и владеенето на двата езика, както и способността на оратора да преминава от единия на другия език .

Лариса Крачанова участва с майчиния си eзик – български. Подобно на децата на много наши сънародници, тя израства с немски и български. Посещавала е часовете по български език при Елена Димитрова, свири на виолончело и тренира плуване към клуба SC Donau.

Лариса споделя, че преди една година й е било трудно да си представи, че би могла да се изправи пред публика и да държи реч. По това време сестра й Лора Крачанова се изявява в същия конкурс и е един от победителите. Момичето е силно впечатлено от езиковото разнообразие и силните речи на участници от различни националности по важни теми като образование и дискриминация. Тази година тя е сред най-малките участници и с лекота преодоля предварителния и регионален кръг.

Темата на 6 минутната й реч са думите на Мартин Лутер Кинг ”Ungerechtigkeit an einem Ort, bedroht die Gerechtigkeit an jedem anderen Ort”, в която тя говори за социално равноправие и справедливост. Ето как завършва речта й:

” Meine Traumwelt liebt die Vielfalt an Talenten, Begabungen und Ideen und fördert die Menschen, diese zu entfalten. В моя свят всеки има право да бъде такъв какъвто е и да се развива. In meiner Traumwelt wird nicht nach Leistung beurteilt. Sie ist nicht grausam, denn dort kümmern wir uns um einander, weil wir wissen, dass manche Menschen Hilfe brauchen. Моят свят е човечен и в него никой не е оставен на произвола на съдбата. In dieser gerechten Welt, muss niemand perfekt sein. Jeder kann sein Potential entfalten, darf auch mal schwach oder krank sein, wird dabei nicht allein gelassen. Und wir können und sollten anfangen diesen Traum von einer gerechten Welt zu verwirklichen! Всеки един от нас може да помогне, за да го има този свят! Sie dort, und Du und ich, wir alle können das – nicht urteilen, sondern uns bemühen mitfühlend und wirklich gerecht zu sein. ”.

Лариса с вълнение очаква финалите и се надява да е сред победителите, който освен материални награди ще се спечелят и екскурзия в един европейски град.

За първи път тази година до регионално равнище на конкурса Sag’s Multi достигнаха четири деца с майчин език български – Виолета Николова, Горан Горанов, Кристина Кирчева и Лариса Крачанова. Те ще бъдат специални гости на сбирка на Литературния кръжок към БКПО“Кирил и Методий“ и ще прочетат своите двуезични съчинения. Събитието ще се проведе на 13 февруари (вторник) от 19 ч. в БКИ“Дом Витгенщайн“ и на него ще присъства и създателката на конкурса Цветелина Ортега.

Блогът на българите в Австрия Melange Bulgaren представя финалистите с български език – Лариса Крачанова и Горан Горанов.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации