-1.5 C
Виена
четвъртък, 30 ноември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияИ българите във Виена защитиха Пирин

И българите във Виена защитиха Пирин

-- Реклама --

„Пирин се вижда и от Виена“, заявиха българите в австрийската столица и изпяха „Хубава си, моя горо“

снимка Melange Bulgaren

Текст Елица Ценова

Повече от 40 българи, живеещи в австрийската столица, се присъединиха към протестите в България в защита на националния парк Пирин. Те се събраха пред църквата „Св.Карл“ (Karlskirche), издигайки плакати с надписи „SOS Pirin, SOS Bulgaria“, „Долу ръцете от Пирин“, „Оставка“, „Не пипайте Пирин“. Така Виена се нареди до градове като Берлин, Лондон, Окфорд, Брюксел, в които сънародниците ни организираха протести срещу решението на Министерския съвет от 28 декември 2017, с което бяха приети промени в плана за управление Национален парк „Пирин“, позволяващи строителство върху 48% от територията му. Това спонтанно събиране бе знак на солидарност и подкрепа за продължаващите вече пети ден протести в София и над 20 български града #SavePirin.

снимка Melange Bulgaren

Участниците категорично заявиха, че не са против развитието на зимния туризъм в България, нито дори срещу построяването на втори лифт, както някои среди се опитват да представят протестите. „Ние искаме нещата в Пирин и в държавата ни да се случват при пълна прозрачност, спазване на законите и установените правила“, подчертаха инициаторите.

снимка Melange Bulgaren

„Поне аз не съм тук само заради Пирин“, сподели Чавдар. „Този случай е илюстрация на всичко, случващо се в нашата държава – корупция, беззаконие, алчност. Де факто, зад конценсионера на Пирин стои един безработен кипърски гражданин. Как да повярваме, че всичко е законно?“

снимка Melange Bulgaren

Протестиращите настояваха за:

1. Отмяна на решението на Министерски съвет за промяна плана за управление на Национален парк „Пирин“
2. Оставка на министър Нено Димов – откровено неадекватна пионка на мафията и олигархията.
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации