14.5 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияРумен Радев ще бъде почетен гост на австрийския президент по време на...

  Румен Радев ще бъде почетен гост на австрийския президент по време на Новогодишния концерт на Виенската филхармония

  -- Реклама --

  В първия ден на Новата 2018 година българският държавен глава Румен Радев и съпругата му ще посетят Виена по лична покана на федералния президент на Република Австрия Александър Ван дер Белен. Двамата ще са почетни гости на световноизвестния Новогодишен концерт на Виенската  филхармония в златната зала на „Музикферайн“, съобщават от пресцентъра на президентството.

  Поканата е отправена от австрийския президент Александър Ван дер Белен още през септември т.г. в Малта по време на форума на групата „Арайолуш“, когато двамата държавни глави проведоха своята първа двустранна среща. Заедно с президента на Република Естония г-жа Керсти Калюлайд те отново ще разговарят в контекста на председателството на Съвета на Европейския съюз.

  Броени дни преди България да поеме председателството, западната преса изобилства от статии, припомнящи корупцията, която се шири в страната ни. Немският Zeit излезе с обширен материал със заглавие “България – корумпирана, но винаги съгласна с големите в Европейския съюз”. „На страната най-много й вреди корупцията и слабостта на правовата държава“, пише авторът Томас Розер. „Според проучване от 2016 година на Европейския парламент корупцията струва годишно около 15% от социалния й продукт. Могъществото на олигарсите и бизнес-интересите здраво държат в ръцете си политиката и правосъдието“. На липсата на законност в страната и отказът на правителството от реформи в сферата на правосъдието акцентира и Маркус Бернард в статия за Der Standard. Той също подчертава двойнствената светлина, в която може да се види България – от една страна бедна и корумпирана, от друга страна – послушна и удобна в момента за европейските политици, които не оказват достатъчно натиск на настоящето правителство. Английският The Gurdian също не пропуска да опише параметрите на корупцията в страната ни.

  В социалните мрежи мнозина се питат как българският президент ще коментира в Австрия скандалните промени в планa за управление на Национален парк „Пирин“ като се има предвид, че Александър Ван дер Белен е привърженик на Зелените.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации