5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияВиена: Композиторът Михаил Големинов с концерт в галерия Alte Schmiede

Виена: Композиторът Михаил Големинов с концерт в галерия Alte Schmiede

-- Реклама --

Михаил Големинов е сред най-оригиналните съвременни български композитори и пианисти. Виенската публика ще има възможност да се запознае с най-новите му произведения на специалния концерт-портрет в галерия Alte Schmiede.

Специално за Меланж Булгарен той сподели: „В програмата съм включил няколко пиеси, които хвърлят поглед към пианото в светлината на акумулирания през изминалото столетие опит в областта на разширените темброви възможности, предлагани от електроакустичната музика. През 60-те и 70-те години за целта се използваха сложни апаратури, днес всичко е много по-елегантно и компактно благодарение на компютърната техника“.

Програма:

„Ноктюрно” за пиано и електроника

„Утринна песен на генномодифицираните птици” за пиано и електроника

„Паркетна деформация” (Етюд VII) за пиано и електроника

„Хиперпиано” за пиано и лайф-електроника (тук се използва специално разработена от автора компютърна програма, която генерира звукови пейзажи, реагирайки на живото изпълнение в реално време)

Авторска вечер на композитора Михаил Големинов

КОГА: 21 декември 2017 г. (четвъртък) от 19 ч.

КЪДЕ: Културно сдружение Alte Schmiede, LQ – Literarisches Quartier

Schönlaterngasse 9, 1010 Wien

Вход свободен

 

Михаил Големинов е син на проф. М. Големинов. До 1984 г. учи пиано, композиция, хорово и оркестрово дирижиране в БДК (дн. ДМА “Проф. П. Владигеров”). През 1985 г. се премества в Австрия, където учи електроакустична и компютърна музика при проф. Д. Кауфман, композиция при проф. Р. Хаубенщок­ Рамати, оркестрово дирижиране при проф. К. Остерайхер и пиано при проф. Х. Осбергер, проф. Х. Граф и проф. Ю. Уде във Виенската музикална академия. Има творчески контакти с Тон де Леу (Амстердам, Холандия) и А. Балтин (Москва, Русия). Получава различни стипендии. Работи в музикалната издателска къща “Доблингер” и за музиколожкото издателство във Виена (1989­-2000 г.). Реставрира стари ръкописи в музикалния архив на Музикферайн (Виена). Михаил Големинов е създател на много специални шрифтове, които се употребяват в модерната нотация. Основател на Orange Factori (музикално издателство и студио за компютърна музика и музикално оформление). Музиката му се свързва с актуални течения в авангарда и постмодернизма. Пише за различни музикални и артистични формации и ги подпомага със свои идеи; музикалното оформление и музиката на различни постановки в Бургтеатър (Виена) и др.; музика за инсталации; за видео и web връзки; аранжименти; techno, dance, hiphop и др. Той получава високи отличия на авторитетни форуми за съвременна музика: “Карл Мария фон Вебер” (Дрезден, Германия) (1983 г.) за Струнен квартет №1; две награди “Хамбахер” (Германия) (1989 г.) за Концерт за тромпет и оркестър и Концерт за пиано и оркестър; Награда на Летния музикален фестивал в Хицакер (Германия) (1992 г.); препоръка за изпълнение от международното жури на Великденския фестивал в Залцбург (Австрия) (1983 г.); финалист на композиторския конкурс ALEA III, организиран от Училището по изящни изкуства към Бостънския университет (САЩ) (1989; 1991 г.). Произведенията му са изпълнявани на форуми за съвременна музика в Австрия, България, Русия, Франция, Италия, Германия, Япония, Полша, Словакия, Чехия, Америка

източник: Съюз на българските композитори

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации