19.2 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияЕрвин Прьол ще съветва Бойко Борисов за европредседателството на България

  Ервин Прьол ще съветва Бойко Борисов за европредседателството на България

  -- Реклама --
  Ервин Прьол и Бойко Борисов
  снимка БТА

  Бившият министър-председател на австрийската провинция Долна Австрия Ервин Прьол е най-новото лице в екипа съветници на премиера Бойко Борисов, създаден по повод предстоящето председателство на България на Съвета на Европейския съюз. Страната ни поема председателството през януари 2018, а през втората половина на годината ще бъде наследена от Австрия.

  Основната тема, по която Прьол ще съветва Борисов е регионалната политика и значението на регионите в Европа. Австрийският политик определи поканата като голяма чест за Долна Австрия и него самия и каза, че той ще използва целия си опит в областта на европейската регионална политика и регионалното подпомагане. Ервин Прьол не веднъж е изразявал симпатиите си към България и многократно се е срещал с Бойко Борисов. Той бе един от най-влиятелните политици в алпийската република и дългогодишен министър-председател на провинция Долна Австрия.

  Създаването на екип от шест съветници е лична инициатива на Бойко Борисов. В него влизат предишният  белгийски премиер и бивш президент на ЕС Херман ван Рампои, бившият български президент Росен Плевнелиев, някогашният министър-председател Симеон Сакскобургготски, бившият президент на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг и Жан Давид Левит, дипломатически съветник на френските президенти Жак Ширак и Никола Саркози.

  Висшият консултативен политически борд бе създаден в средата на септември с цел популяризиране на председателството на България на Съвета на ЕС. Първата официална среща на неговите членове се проведе през октомври в София.

   

   

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации