29.5 C
Виена
неделя, 26 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиена вече се превръща в коледна приказка

  Виена вече се превръща в коледна приказка

  -- Реклама --

  20 големи коледни базара ще зарадват виеначани и гостите на австрийската столица в предколедните дни

  Базар пред кметството снимка Eurocomm PR

  Играчки за елха, восъчни свещички, греяно вино, коледни сладки, печени кестени и безброй идеи за коледни подаръци. Ако прибавим и коледните песни и прекрасното настроение на хората, ще придобием почти точна представа за атмосферата на коледните базари във Виена. От средата на ноември та чак до Коледа те са неизменна част от празника и привличат многобройни туристи.

  Тази година в австрийската столица ще бъдат открити 20 големи коледни базара с общо 1000 щанда, без да броим множеството малки благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Най-известният базар е на площада пред виенското кметство, който тази година бе открит на 17 ноември. Непосредствено до него, на площ от 4000 кв. м., се намира и ледената пързалка, която ще работи от 18 ноември до 14 януари 2018, а от 17 януари, след като бъде разширена, ще остане отворена до 4 март под името „Виенска ледена мечта“. Но главният герой на базара пред кметството е огромната коледна елха. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата „Коледна елха за всички” и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото.

  Красивата коледна елха пред Виенското кметство ©iStock

   

  Тази година това е стогодишен смърч, висок 25 метра, от провинция Форалрберг.  Самото украсяването на коледно дърво е древен германски обичай, пренесен в Австрия от германската принцеса Хенриете фон Насау Вайлбург. За първородното си чедо тя украсила през 1816 г. дръвче с 12 свещички – символично по една за всеки месец от годината. Идеята бързо се разпространява в новата й родина и постепенно коледната елха става мястото, където децата получават подаръците си. Традиционно коледните дръвчета остават украсени до Богоявление на 6 януари, а базарите са отворени до Коледа.

  Близо до кметството е още един коледен базар, който си заслужава да бъде посетен. Това е „Коледното село“ на площад „Мария Терезия“, между Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. За празничното настроение тук освен щандовете с коледни играчки ще има и концерти. Друг любим на виенчани базар е Старовиенският базар на площад Фраюнг. Тези които предпочитат романтика на фона на имперската култура, могат да посетят базарите пред двореца Шьонбрун и в градините на бароковия дворец Белведере.

  Schönbrunn: © WienTourismus / Christian Stemper

  Базарите на Карлсплац и Шпителберг са специализирани в продажбата на произведения на художествените занаяти. Любителите на съвременния дизайн не бива да пропускат да посетят базара в двора на музейния комплекс „Музеумсквартир“, който преминава под мотото „Зима в Музеумсквартир“. Това е и базърът за най-нетърпеливите, защото той отваря врата още на 9 ноември.  На площада пред Виенското колело в Пратера базарът ще премине под звуците на изпълнения на живо – поп, госпел, рок и естествено коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага малкия и уютен базар на централния Щефансплатц пред катедралата „Свети Стефан“. Там щандовете са само 26, но предлагат само австрийски продукти.

  Spittelberg: © WienTourismus / Manfred Horvath

  Всеки базар има своята прелест, но общото между тях е, че навсякъде се предлагат традиционните за сезона преди Коледа кулинарни изкушения – ароматен чай с карамфил, греяно вино и горещ шоколад за по-малките, а така също печени наденички и коледни сладкиши. Изчислено е, че виенчани посещават коледния пазар средно по три пъти годишно и харчат там по около 20 евро.

  Задължително на коледните базари трябва да се опита и чаша греяно вино – глювайн (Glühwein). Домашно приготвеният глювайн позволява съставките да се слагат в зависимост от предпочитанията: с по-силен или по-слаб аромат, с повече или по-малко захар. По традиция греяното вино се пие от високи прозрачни чаши с дръжки. На коледните базари обикновено го предлагат в красиви порцеланови чаши. За децата се предлага безалкохолно греяно вино. Типичната украса включва резенче цитрусов плод и пръчица канела. Обикновено се сервира с джинджифилови сладки или меденки. Освен със сладкиши вкусът на глювайна чудесно се съчетава с печено месо. Неслучайно топлата напитка винаги се продава и на щандовете за наденички.

   

  Материал на Eurocomm-PR

   

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации