8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеВиена: Сбирка на българския литературен кръжок

Виена: Сбирка на българския литературен кръжок

-- Реклама --

Есента е сезон за четене, уютни сбирки и интересни разговори с приятни хора. Една приятна среща ни предстои в края на ноември, когато ще се запознаем с Гергана Дечева и нейния роман „Къщата на светулките“. След широкото представяне на книгата в България и гостуването й в българските училища в Линц, Грац, Залцбург, сега е ред и на любителите на хубавата литература във Виена да се запознаят с нея.

В търсене на детето в себе си

„Къщата на светулките” е книга, чиито внушения излизат извън ограниченията. Експериментират с познатото ни, за да ни изведат в непознатото. Напомня чудатите гори от много детски филми и книги, но не книга само за деца. Тя е и като Луйс-Кароловата „Алиса“, и „Малкият принц“, а е в същото време нещо много, много различно. Ана от „Къщата на светулките“ живее в по-магическа, по-цветна реалност, и все пак е по-близка до тази „Ана“, която често срещаме в реалността – дъщеря, племенница, ученичка или просто хлапе в квартала, което успява да ни поведе към по-голямата истина от тази, която ни е открил до този момент опитът, отключвайки онова дете, което някак сме опазили, носили сме в себе си, но в което много-много не сме се вслушвали. Магическото и реалното преливат едно в друго, но не в халюцинация или налудничаво съновидение, а в една нова, много мъдра приказка за съществуването ни.

Представена като един динамичен и забавен мини театър от избрани сцени от книжката, „Къщата на светулките” вълнува не само с посланието си – да намерим детето в себе си, но и с благотворителността на каузата си – парите от продажбата на книгата подпомагат Център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания, град Бургас, като авторката представя отчет за всичко закупено за дома. Всички средства от осемте досега представяния на книгата в България и чужбина са били използвани също за ЦНСТ-Благоевград за деца лишени от родителски грижи.

Зад инициативата застава и Българското посолство в Австрия.

КОГАвторник, 21 ноември 2017 г. 19:00

КЪДЕ: БКИ „Дом Витгенщайн“, Parkgasse 18, 1030 Wien

 

За въпроси и уточнения не се притеснявайте да се свържете с:

Цветелина Динева, координатор дейността на Българския литературен кръжок, Виена: +43 699 113 01 208

Бойчо Дамянов, председател на Българската културно-просветна организация „Кирил и Методий“- Виена

+43 676 303 71 78

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации