7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия гласува за нов парламент

Австрия гласува за нов парламент

-- Реклама --

Как ще се промени политическата карта на страната и кой ще бъде новият канцлер? Отговор на тези въпроси ще дадат резултатите от провежданите днес парламентарни избори

Лидерите на основните политически сили (от ляво на дясно): Себастиан Курц (Народна партия), Хайнц-Кристиан Щрахе (Партия на свободата), Кристиан Керн (Социалистическа партия), снимка АРА

Текст Елица Ценова

6,4 млн. австрийци днес имат право да дадат своя глас за някоя от политическите партии в страната. Издадени са рекордните 889 000 карти за гласуване по пощата. Очакванията са от тях да постъпят поне 780 000 или 16% от всички валидно подадени гласове (спрямо активността на последните избори през 2013).

Големият въпрос, на който анализаторите търсят отговор, е каква ще бъде новата конфигурация. Дали парламентарно представените политически сили отново ще приемат вариант за широка коалиция или този път ще се заложи на по-тясно обединение? Въпросителните са много, тъй като предварителните проучвания сочат, че нито една партия няма да има мнозинство в новия парламент, а разликата между втората и третата парламентарна сила – социалистите или националистите, е минимална.

„Младо вино в стара бъчва“. Този надпис може да се види на някои от плакатите на 31-годишния лидер на Народната партия Себастиан Курц. Детето-чудо на австрийската политика е сочен за най-вероятния бъдещ канцлер, тъй като неговата партия убедително води в прогнозите с повече от 30%. Въпреки че харизматичният млад лидер успя да привлече много гласове и се радва на висок рейтинг, не липсват и съмнения в неговия дълготраен успех. Той се счита за най-големия критик на миграционната политика на германския канцлер Ангела Меркер и на турския премиер Ердоган. С твърдата си линия за ограничаване на нелегалната емиграция и ограничаване на социалните придобивки за новодошлите чужденци, той спечели част от привържениците на Партията на свободата.

Себастиан Курц по време на предизборен митинг във Виена, снимка Меланж Булгарен

Докато Курц постепенно втвърдяваше тона и си позволяваше по-популистки и крайни изказвания, Хайнц-Кристиан Щрахе, лидер на Партията на свободата, (25%) започна леко да заобикаля теми като излизането на Австрия от Европейския съюз, залагайки повече миграционните проблеми и опазване на социалната система от натиска на чужденци. Сближаването на позициите на двете партии (Народната и Партията на свободата) дава основания на мнозина наблюдатели да смятат, че точно те ще сформират бъдещето правителство на алпийската република. И ако през 2000 г. влизането на тогавашната крайно-дясна партия на Йорг Хайдер в парламента предизвика вълна от протести, както и дипломатическа изолация на страната в международен план, днес този вариант се приема далеч по-спокойно. „И Курц, и Щрахе са гладни за власт, а това само по себе си вече е обезпокоително“, коментират близки до партийните централи източници притесненията си от разиграването на този сценарий.

За Социалистическата партия (27%) и нейният лидер Кристиан Керн тези избори се оказаха изключително тежки. Предизборната кампания бе белязана от редица скандали и обвинения в корупция, които логично отдръпнаха голяма част от избирателите. Дебатът като цяло бе ловко отклонен към теми като миграция, ислям, интеграция и Керн така и не успя да наложи дискутирането на повече въпроси, свързани с трудовия пазар и социалните придобивки – области, в които той може да се похвали с някои успехи (намаляване на безработицата, растеж на икономиката). Неговата партия днес трябва да се пребори за второто място, а единственият й шанс да остане във властт е сформиране на широка коалиция.

За свое място в парламента днес се борят още Зелените и либералната партия NEOS. След излизането на дългогодишният лидер Ева Главишниг и разцепването на партията от Петер Пилц, Зелените загубиха до голяма степен своята идентичност и подкрепата за тях спадна от 15% до 4-5%. Либералите отново ще съберат скромните 5%, които все пак им гарантират влизане в рата, сочат проучванията.

Денят е слънчев и наблюдателите очакват висока избирателна активност. Ясно е, че австрийците искат промяна. Както изглежда, страната все повече ще залага на евроскептицизма, отдалечавайки се от курса, задаван от Меркел и Макрон. До каква степен обаче програмата на амбициозния Курц ще донесе обещания подем на Австрия, не е съвсем ясно. Остава въпросът дали и след изборите младият политик ще бъде оставен да действа самостоятелно или „старите“ сили в партията отново ще поемат властта в свои ръце?

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации