8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоГалерияЧестит рожден ден, училище любимо!

Честит рожден ден, училище любимо!

-- Реклама --

Снимки Нора Динчева

На 24 май българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св.св.Кирил и Методий” във Виена отбеляза с празнична програма своя 25-годишен юбилей и Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Поводът събра в концертната зала на Българския културен инстититут „Дом Витгенщайн“ бивши и настоящи ученици, родители и сънародници.

Ирина Владикова, директор и основател на българо-австрийското училище за занимания в свободното време „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена

Честването по случай рождения ден на българското училище във Виена започна с традиционното поднасяне на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий в двора на БКИ „Дом Витгенщайн”. По-късно в концертната зала малчуганите и техните учители и родители бяха сърдечно поздравени от д-р Иван Сираков, посланик на РБългария в Австрия, директорката на БКИ“Дом Витгенщайн“ Румяна Конева и д-р Ирина Ботева-Владикова, директор на БУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Виена. Поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев поднесе Николай Николов, експерт в дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ в МОН. Гост на празника беше и Надя Кантарева-Барух от Национално издателство за образование и наука „Аз Буки“, както и дългогодишният учител по история и география Тодор Тодоров.

Госпожа Владикова припомни на всички присъстващи за дългия и трънлив път на училището и благодари за всеотдайната работа на учителите, които с много хъс и желание учат българчетата на техния роден език. По повод 25-та си годишнина училището бе отличено от Държавната агенция за българите в чужбина с почетен медал „Паисий Хилендарски“.

След богатата културна програма, подготвена от децата и техните учители, бяха наградени и отличените учениците на конкурса за рисунка и съчинение на тема „Моето училище“ и на международния конкурс за изобразително изкуство за деца от българските общности по света „България в моите мечти“. С отличие „Неофит Рилски“ бе наградена учителката Сълзица Громан. Отличието се присъжда от министъра на образованието и науката за цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на българското образование и бе връчено от Николай Николов. От своя страна Сълзица Громан дари на българското училище икона на светите братя Кирил и Методий и дърворезбован ключ с пожелания към учениците да отключват с него вратите на българското четмо и писмо с най-добрите учители.

Учителката Сълзица Громан получи почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН
Децата от българското училище във Виена изпълняват песента „Наше родно любимо училище“
Гост на тържеството е и журналистът Йордан Димитров от БНТ, който е автор на предаването „България от край до край“.
Малки и големи получиха своите награди на празника на българското училище. Ивета Колева от 6 клас беше отличена с първа награда в конкурса за съчинение на тема „Моето училище“. Деа Динчева от 2а много се зарадва на поощрителната награда за своята рисунка в конкурса „Моето училище“.
Детската фолклорна група „Шарено чорапче“ към българското училище беше подготвила за своята публика два танца – „Пролетно настроение“ и „Закачка“.
Танцът „Закачка“ в изпълнение на „Шарено чорапче“ грабна вниманието на всички в залата.
И докато някои танцуваха и се веселяха в залата на Културния институт във Виена, други обсъждаха наученото през учебната година.
Във фоайето на концертната зала на БКИ „Дом Витгенщайн“ бяха подредени всички картини, участвали в конкурса за рисунка на тема „Моето училище“.
Ирен Димитрова от 2а
София Петковска 2а
Децата от театралната школа „Палави звезди“ към българското училище с ръководител Лина Георгиева беше подготвила две постановки по случай празника на училището – „Състезание в гората“ и „Снежанка и седемте джуджета“.

Всеки хубав празник завършва с торта. Честит рожден ден, мило училище!
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации