-1.2 C
Виена
вторник, 5 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияСтипендии за българи, желаещи да учат в чужбина, но да приложат знанията...

Стипендии за българи, желаещи да учат в чужбина, но да приложат знанията си в България

-- Реклама --

През 2017 проектът наречен „Иди, учи и се върни“ за втори път ще даде стипендии, като тази година те ще бъдат три на обща стойност от 30 000 лв за образователна степен магистър. Инициативата е на сдружение „Тук-Там“, което чрез своя фонд за стипендии подкрепя мотивирани българи, които искат да продължат образованието си в чужд университет и след това да се върнат да работят за България.

Крайният срок за кандидатстване е 24 май, а пълните условия могат да се видят на страницата на сдружението: http://fund.tuk-tam.bg/

Организаторите вярват, че положителната промяна в България зависи всички нас и можем да я постигнем, черпейки опит и от чужбина. Изключително ценни за цялото ни общество могат да бъдат знанията, които студентите придобиват в университети на световно равнище; уменията, с които се сдобиват при стажовете си в чуждите компании, както и разширеният мироглед, който развиват при общуването си с хора от цял свят.

Освен финансовата подкрепа и възможността да получат образование в чуждестранен университет, одобрените кандидати ще бъдат подкрепяни от Тук-Там за бъдещото им професионално развитие, ще бъдат популяризирани сред контактите на организацията и ще станат част от общност на млади професионалисти с опит или образование в чужбина.

Средствата за стипендиите са събрани чрез индивидуални и корпоративни дарения, част от crowdfunding кампанията “Сговорна дружина носи опит от чужбина”. В нея се включиха 116 човека и две компании, като доказаха, че българските традиции за дарителство от миналото могат да бъдат възродени и днес. Посолството на САЩ в София за втора година подкрепя финансово комуникационната кампания на фонда. Миналата година проектът подкрепи трима души с общо 11000 лв за магистратурите им в Харвард, Кеймбридж и Марбург. На тях скоро им предстои завръщане в България.

За да вземете участие в конкурса, трябва да отговаряте на следните условия.

  • Имате само българско гражданство

  • Притежавате бакалавърска степен, придобита между 1 януари 2012 и 31 юли 2017

  • Можете да предоставите потвърждение за прием в университет към 31 юли 2017 с начална дата на курса на обучение през 2017

  • Можете да докажете достатъчно ниво на владеене (B2 или по-високо) на езика, на който ще се провежда обучението

 

Предимство ще бъде дадено на тези, които до момента не са учили в чужбина и за които стипендията е от решаващо значение.

Крайният срок за кандидатстване по документи е 23.59 ч. на 24 май 2017 г. Одобрените след този етап кандидати ще трябва до 8 юни да запишат видео с дължина до 2 минути и да разкажат как виждат бъдещето си в България. Останалите след втория кръг ще получат покана за интервю. Тримата стипендианти ще бъдат избрани от комисия, съставена от вътрешни и външни оценители и ще бъдат обявени на 29 юни. Пълните условия за кандидатстване могат да бъдат намерени на страницата: http://fund.tuk-tam.bg/

По време на програмата си в чуждестранния университет стипендиантите ще информират “Тук-Там” за хода на следването си. След завършването си ще могат да останат до 6 месеца в чужбина за стаж или работа по проект. След изтичането им ще трябва да се завърнат и да бъдат наети на работа в България за период от поне една година.

За Тук-Там

“Тук-Там” е сдружение на българите с опит и образование в чужбина, които вярват в България. От 2008 г. организацията създава и поддържа общност от инициативни, вдъхновяващи и можещи българи с опит от цял свят, като организира проекти и събития със социална, образователна и професионална насоченост в България и чужбина. Дейността е ориентирана в три направления:

  • Насърчава млади студенти и ученици в България да придобият опит в чужбина и да го използват за България, като им предоставя информация и възможности за обучение зад граница;

  • Развива общности от студенти и професионалисти зад граница, които са ангажирани с България, като промотират нашата култура и традиции, инвестират в България или се информират за възможностите за реализация и прилагане на знанията от чужбина обратно в родината.

  • Създава социална среда за студенти и професионалисти, които са се завърнали в България, като им помага да се адаптират и изградят социална и професионална среда, помага им да открият своята кариера в България и ги мотивира да останат;

Ако имате въпроси, коментари и препоръки или искате да се свържете с нас, можете да ни пишете на fund@tuk-tam.bg или да ни се обадите на 0876 916 615.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации