24.2 C
Виена
събота, 25 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияПредставяне на проекта "Локомат за България" и на книгата "Пътуване" на д-р...

  Представяне на проекта „Локомат за България“ и на книгата „Пътуване“ на д-р Анелия Хохвартер

  -- Реклама --

  Средствата от продажбата на книгите  са предназначени за закупуването на първият робот – ЛАКОМАТ за България

  lakomat

  Д-р Анелия Хохвартер, която от години живее и работи във Виена, е не само утвърден офталмолог, но и човек, активно ангажиран със социални проекти. Желанието й да помогне на нуждаещите се отвежда на лекарски мисии в Йемен, Етиопия, Зимбабве. Впечатленията й от Африка намират художествено описание в книгата „Пътуване“, която освен на български се продава още на немски и английски език. Това е книга с мисия, защото средствата от продажбите й ще бъдат използвани за закупуването на първия робот Лакомат в България.  Този уред се използва успешно при рехабилитация на хора с частично или цялостно нарушени двигателни функции – пациенти с множествена склероза, с детска церебрална парализа, претърпели инсулт, мозъчна травма или травма от катастрофа, както и болни от Паркинсон. Статистиката сочи, че в България нуждаещите се от рехабилитация пациенти с двигателни нарушения са няколко десетки хиляди души.

  Чрез Националната пациентска организация каузата на д-р Хохвартер бе официално призната за национална и в момента тече дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на скъпия уред. Всеки желаещ може да преведе определена от него сума на следните банкови сметки:

  lakomat-bank

  Книгата „Пътуване“ ще бъде представена на български и немски език в БКИ“Дом Витгенщайн“ на 14 декември от 19 ч.

  Повече за инициативата и дарителската кампания може да научите ТУК

  hochwarterДоктор Анелия Хохвартер е родена в плевенското село Горна Митрополия. Завършва семестриално медицина в Медицински университет – Плевен, а по-късно се дипломира по специалност „Обща медицина“ във Виена, където специализира за общопрактикуващ лекар и офталмолог.

  От 1997 г. работи в болницата „Рудолфщифтунг”, Виена, а от 1999 като офталмолог-хирург в клиниката по очни болести в същата болница.

  Д-р Хохвартер е преподавател в учебната база на Kлиниката към Mедицинския университет на Виена, занимава се с научна дейност в областта на автоимунните заболявания и последиците и уврежданията върху ретината, но преди всичко нейната работа е свързана с оперативната дейност.

  През 2009 г. бе номинирана от австрийското списание „Мадона“ в категория „Социален ангажимент“ за най-влиятелни жени за лекарската й мисия в Йемен и благотворителната дейност в България. 

  _____________

  Още по темата:

  Българска лекарка, живееща във Виена, предлага да оперира безплатно очите на малко дете в Пловдив

  Анелия Хохвартер: Контактът с хората е важен за мен – интервю с д-р Хохвартер за списание „Българите в Австрия“

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации