17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноПроекът „България на длан – макети на открито” има за цел създаването...

Проекът „България на длан – макети на открито” има за цел създаването на културно-исторически парк с мини модели на известни сгради

-- Реклама --

От 23 ноември до 3 декември гласуваме за избор на най-добри архитектурни проекти

 

%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bb%d0%b0%d0%bd1

„България на длан – макети на открито“ е образователен  културно-исторически проект, който чрез специално изработени умалени копия – макети на знакови сгради, ще представи България като част от европейското и световното наследство на ЮНЕСКО, събрано на едно място.

Първият етап от проекта ще бъде реализиран върху терен от 20 дка и ще наподобява в „миниатюра“ картата на България, видяна отвисоко. В нея ще се поставят макети на знакови културно-исторически обекти  от България, включително тези от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Около „картата миниатюра“ на България ще бъдат поставени макети на обекти на другите европейски страни, включени в Представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По един макет от всяка европейска държава.

Проектите от проведения вече архитектурен конкурс за изграждането на първи образователен културно-исторически парк „България на длан – макети на открито” са включени в изложба на открито пред Националния дворец на културата в София. В продължение на 10 дни – от 23 ноември до 3 декември 2016 г. желаещите имат възможност да се включат в гласуването за най-добрите архитектурни проекти.

Гласуването може да се прави през Фейсбук страницата на проекта „България на длан“, като за всеки архитектурен проект ще се гласува с един „лайк“ от един компютър.

%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b4%d0%bb%d0%b0%d0%bd

Организатор на събитието е Сдружение „България на длан“, Инициативен комитет „България на длан – макети на открито“ под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и партньорите ни в лицето на Държавния културен институт към МВнР, Съюза на архитектите в България, Съюза на ландшафтните архитекти, Столична община, ИКОМОС, Националния дворец на културата , Втора английска гимназия и други.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 3 или 4.12.2016 г. на специална пресконференция в сградата на Съюза на архитектите в България.

Реализираният проект ще бъде включен в културната програма на предстоящото Българско председателство на ЕС през 2018 г.

Посолството на РБ във Виена би искало да насърчи нашите сънародници, живеещи трайно в Република Австрия, да бъдат активни участници в популяризирането на културно-историческото наследство на България като участват в гласуването за архитектурен проект.

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации