10.5 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияНа Архангелова задушница с тържествена панахида във Виена ще бъде почетена паметта...

  На Архангелова задушница с тържествена панахида във Виена ще бъде почетена паметта на загиналите български воини

  -- Реклама --

  Посолството на РБългария във Виена кани всички сънародници на тържествена панахида, за да почетем заедно паметта на загиналите български офицери в Балканските и в Първата световна войни 1912 – 1918 г.

  P1140149

  Архангелова (мъжка) задушница е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

  По този повод Посолството на РБългария във Виена кани всички сънародници да почетем заедно паметта на загиналите български офицери в Балканската и Първата световна война (1912-1918). Панахидата в памет на седмината български офицери, загинали във войните, ще бъде отслужена на 28 октомври 2016 г. от 14 ч. пред възстановения военен паметник в Централния гробищен парк във Виена, парцел 91.

  P1140141Възспоменателното честване се организира от Посолството на РБългария във Виена съвместно с Българската православна църковна община „Св.Иван Рилски“, Виена. Панахидата ще бъде отслужена от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и старофорен иконом отец Иван Петкин.

  Военният паметник е издигнат през 30-те години на 20-и век в памет на седмина български офицери, загинали в Балканската и Първата световна война. През 2015 г. по нинициатива на посолството и Службата на военното аташе и със съдействието на Министерство на отбраната паметникът е реставриран.

  През 2015 г. по инициатива на посолството и Службата на военния аташе и със съдействието на Министерство на отбраната на Р България  паметникът бе напълно реставрирван.  На 5 май 2015 г. той бе тържествено открит в присъствието на Н.Пр.посланик Елена Шекерлетова, представители на Министерство на отбраната, Народното събрание, български и чужди дипломати, българи, живеещи в Австрия. Отец Петкин от БПЦ „Св.Иван Рилски” отслужи панахида в памет на загиналите български офицери и прочете молитва за покой на душите им.

  ______________________

  Още по темата:

  Български военен паметник в сърцето на Виена

  Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний: Днес трябва да проповядваме на съвременен език

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации