10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена: Меглена Кунева и Себастиан Курц обсъдиха предстоящето съвместно председателство на Съвета...

Виена: Меглена Кунева и Себастиан Курц обсъдиха предстоящето съвместно председателство на Съвета на ЕС

-- Реклама --

kuneva-kurz1-337-x-600Заместник-министър председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева се срещна днес в австрийската столица с австрийския федерален министър за Европа, интеграцията и външните работи Себастиан Курц.

Това е първата среща на политическо равнище между двете страни след като  Австрия замени Великобритания в тройката с Естония и България за предстоящото председателство на Съвета на ЕС през 2018 година.  Вицепремиерът Кунева и министър Курц са разговаряли за предизвикателствата, с които се сблъсква Съюзът, за целите, които си поставя и бъдещето на Европа, както и за двустранните отношения между Австрия и България. След срещата двамата дадоха изявление за българските и австрийски медии.

Министър Курц изрази задоволството си от много добрите двустранни отношения между Австрия и България и подчерта, че двете държави ще работят заедно, за да бъдат подготвени за съвместното председателство. Той посочи, че основните акценти в разговора с министър Кунева са били въпросите на сигурността и контрола на външните граници на ЕС и емиграцията.

 

Меглена Кунева и Себастиан Курц снимка Меланж Булгарен
Меглена Кунева и Себастиан Курц
снимка Меланж Булгарен

Меглена Кунева определи своя колега като „силен и отчетлив политик”, за който интересите на гражданите са на първо място. „Обсъдихме още възможностите за по-добра работа на ЕС, как по-бързо и лесно да се прави бизнес в рамките на съюза, както и излизането на Великобритания”, допълни българския министър.

В отговор на журналистически въпрос Себастиан Курз още веднъж потвърди позицията си, че не трябва да се говори за преразпределяне на мигрантите вътре в съюза, а за взимането им директно от кризисните центрове. Той подчерта, че основни прироритети сега са сигурността и опазването на външните граници, помощ на място в бедстващите райони, прекратяване на нелегалния трафик. „Европа трябва сама се погрижи за своята сигурност, за да не изпадне в опасна зависимост от волята на Турция”, подчерта австрийският министър на външните работи. Меглена Кунева допълни, че Турция ясно съзнава, че мигрантският проблем не трябва да се използва като оръжие за преговори и че Европа разполага и с други механизми за контрол, затова и турската страна спазва постигнатото споразумение. „Европа никога не се е отричала от своя ангажимент към Турция, включително и финансов, но има определени условия, които трябва да се изпълнята, за да се постигне либерализация на визовия режим”.

Министрите подчертаха, че няма разлика в позициите на двете държави по отношение на опазването на външната граница на Съюза и че двете страни ще си сътрудничат в тази насока.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации