12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикаИ българите в Инсбрук, Линц, Грац и Залцбург събраха необходимия брой заявления...

И българите в Инсбрук, Линц, Грац и Залцбург събраха необходимия брой заявления за откриване на избирателна секция

-- Реклама --

izbori-prezident

Според списъка на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 4 октомври (18.00 ч.) броят на подадените заявления за гласуване в  Австрия е 521. Освен сигурните четири секции във Виена (две в сградата на Търговското представителство и две в БКИ”Дом Витгенщайн”), още четири града успяха да преминат бариерата от 60 заявления. Към момента за Инсбрук са подадени 68, за Линц – 62, за Грац – 60 и Залцбург – 61. Изявено е желание за избирателни секции още в Блуденц и Брегенц като там броят на подадените заявления нараства и към момента цифрите сочат съответно 36 и 32. Едва 8 човека засега са подкрепили заявката за избирателна секция в Клагенфурт.

На практика дни преди изтичането на крайния срок за подаване на заявления – 11 октомври, българите в Австрия успяха да си „върнат” част от секциите (Линц и Грац), които щяха да бъдат отворени автоматично, ако последните промени в Изборния кодекс не бяха орязали възможностите за гласуване на българите в чужбина. Това се случва благодарение на невероятната организация и ентусиазъм на доброволците от гражданското сдружение „Инициативи за България”.

На 6 ноември българите ще гласуват за президент и вицепрезидент, а заедно с това и ще могат да участват и в референдума, инициран от Слави Трифонов.

Според данните на ЦИК ще се гласува в 98 дипломатически и консулски представителства в 76 държави.

Точният броят на секциите в Австрия и техните адреси ще бъдат обявени след приключване на срока за подаване на заявления.

Всичко за подаването на заявление за участие в предстоящите президенстки избори може да научите ТУК

Допълнение: Още преди изтичане на крайния срок за подаване на заявления, бяха събрани и необходимите 60 заявления за откриване на избирателна секция в Брегенц.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации