5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеУдари училищният звънец и за българчетата във Виена

Удари училищният звънец и за българчетата във Виена

-- Реклама --

Училището започва своята 25-та година с рекорден брой първокласници

p1170940Първият звънец тържествено огласи залата на Търговското представителство и извести началото на учебната година за децата от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена. 280 са малчуганите, които тази година ще посещават детската градина Мечо Пух“, предучилищната група „Моливко“ и часовете по български език и литература, история и география от 1-и до 12-и клас. Най-много отново са първолаците – 62, а най-малко, за съжаление, учениците в 12-и клас.

Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена е едно от най-големите и уважавани български училища зад граница. Тази година то отбелязва своята 25-годишнина като кулминацията на честванията ще бъде на 24 май.

Специални гости на тържеството бяха Н.Пр.Елена Шекерлетова, посланик на РБългария в Австрия и проф.Румяна Конева, директор на БКИ“Дом Витгенщайн“.

 

В своето приветствие към учениците и гостите д-р Ирина Владикова подчерта необходимостта от изучаването на български език в чужбина, защото „доброто владеене на майчиния език е в основата на успешното овладяване на всеки чужд език“. Тя посъветва родителите да не спират обучението на децата по български език след четвърти клас, тъй като пропуснатото трудно се наваксва . Посланик Шекерлетова също подчерта значението на доброто овладяване писмено и говоримо на родния език. „От една страна, като българи този език е в кръвта ни, от друга страна, той е една допълнителна компетентност за детето, която ще го съпътства цял живот“.

Ирина Владикова, Анета Геранлиева, Сълзица Громан, Красимира Шарф, Тодор Тодоров са учителите, които с обич и вдъхновение ще отварят света към знанието на българчетата във Виена. Част от екипа на училището са и учителките по немски език Барбара Лозанов и Мариета Кабова, ръководителката на танцовата група „Шарено чорапче“ Галя Милева и Лина Георгиева, която ръководи детската театрална група.

Повече информация за учебната програма може да намерите на страницата на училището ТУК

снимки Меланж Булгарен

____________

Още по темата:

Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата на успешното овладяване на чужди езици

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации