19.2 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоOбразованиеУдари училищният звънец и за българчетата във Виена

  Удари училищният звънец и за българчетата във Виена

  -- Реклама --

  Училището започва своята 25-та година с рекорден брой първокласници

  p1170940Първият звънец тържествено огласи залата на Търговското представителство и извести началото на учебната година за децата от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена. 280 са малчуганите, които тази година ще посещават детската градина Мечо Пух“, предучилищната група „Моливко“ и часовете по български език и литература, история и география от 1-и до 12-и клас. Най-много отново са първолаците – 62, а най-малко, за съжаление, учениците в 12-и клас.

  Българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена е едно от най-големите и уважавани български училища зад граница. Тази година то отбелязва своята 25-годишнина като кулминацията на честванията ще бъде на 24 май.

  Специални гости на тържеството бяха Н.Пр.Елена Шекерлетова, посланик на РБългария в Австрия и проф.Румяна Конева, директор на БКИ“Дом Витгенщайн“.

   

  В своето приветствие към учениците и гостите д-р Ирина Владикова подчерта необходимостта от изучаването на български език в чужбина, защото „доброто владеене на майчиния език е в основата на успешното овладяване на всеки чужд език“. Тя посъветва родителите да не спират обучението на децата по български език след четвърти клас, тъй като пропуснатото трудно се наваксва . Посланик Шекерлетова също подчерта значението на доброто овладяване писмено и говоримо на родния език. „От една страна, като българи този език е в кръвта ни, от друга страна, той е една допълнителна компетентност за детето, която ще го съпътства цял живот“.

  Ирина Владикова, Анета Геранлиева, Сълзица Громан, Красимира Шарф, Тодор Тодоров са учителите, които с обич и вдъхновение ще отварят света към знанието на българчетата във Виена. Част от екипа на училището са и учителките по немски език Барбара Лозанов и Мариета Кабова, ръководителката на танцовата група „Шарено чорапче“ Галя Милева и Лина Георгиева, която ръководи детската театрална група.

  Повече информация за учебната програма може да намерите на страницата на училището ТУК

  снимки Меланж Булгарен

  ____________

  Още по темата:

  Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата на успешното овладяване на чужди езици

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации