5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПовечето австрийци одобряват идеята за забрана на бурките в страната

Повечето австрийци одобряват идеята за забрана на бурките в страната

-- Реклама --

66% от населението на Австрия подкрепя забрана на бурките 

Burka_Reuters
снимка Reuters

Австрийското общество е положително настроено към идеята за въвеждане на забрана за носене на бурка в страната. Това показва проучване на общественото мнение сред 700 човека, проведено от изследователя Петер Хайек за телевизия ATV. 41% от запитаните са били категорично „да”, а 25% са отговорили с „по-скоро да” на поставения въпрос „Подкрепяте ли забраната на бурките?“. 31% от хората не подкрепят подобна забрана, а 12% са изцяло против въвеждането й. Едва 3% от запитаните нямат мнение по поставените в проучването въпроси.

За първи път темата за забрана носенето на бурки в Австрия бе повдигната от външния министър Себастиян Курц, който е и министър на интеграцията. Той коментира, че носенето на бурка и никаб са символ на политически ислям. Според него пълното забулване на жените е символ не само на религията , но и на враждебност към обществото и пречи за интеграцията на жените. Наскоро канцлерът Кристиан Керн обаче изрази мнение, че подобна забрана няма да реши проблемите в обществото.

Този въпрос присъства и в дебата между двамата кандидати за президент на алпийската република Норберт Хофер (FPÖ) и независимият кандидат, подкрепян от Зелените Александър Ван дер Белен. Проучването на Хайек показва, че 63% от избирателите на Хофер подкрепят категорично забраната, докато едва 23% от гласуващите за Ван дер Белен изразяват подобна позиция.

Според експерти, дебатът за забраната на бурките в Австрия отразява страховете на обществото от все по-видимото присъствие на исляма и все по-честите терористични заплахи. Приемащите общества очакват пристигащите да се адаптират и интегрират възможно най-бързо и това се отнася най-много до най-външните белези на различността – забулвания, тюрбани и т.н. Тази различност не се възприема положително от мнозинствата, а за немалко хора тя е неразбираема и плашеща. Политиците трябва да се съобразяват с настроенията и страховете на хората, иначе са обречени на провал. В същото време според част от политиците, в това число и канцлерът Керн, збараната за носене на бурка на обществено място няма да доведе до решаване на проблемите със сигурността на хората. Те подчертават, че по-разумният подход е активната интеграция и подчертаване на предимствата на западната демокрация.

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации