21.1 C
Виена
понеделник, 27 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияРаботещите като лични асистенти в Австрия могат да потърсят информация за правата...

  Работещите като лични асистенти в Австрия могат да потърсят информация за правата си и онлайн на български език

  -- Реклама --

  Personal-AssistantУпражняване на дейността „личен асистент“ с 24-часова заетост в Република Австрия има две възможности: личният асистент да извършва дейността като наето лице или като самостоятелно заето лице – предприемач.

  В началото на 2016 г. влезе в сила Наредба № 397 на федералния министър на науката, научните изследвания и икономиката относно професионалните правила и правилата за изпълнение за организацията на предоставянето на персонални грижи. Наредбата е достъпна и на български език и в нея най-общо са регламентирани задълженията на посредниците (лицата, които имат право да се занимават с организацията по предоставянето на персонални грижи), минималните реквизити на договорите за посредничество и тези за създаване на организация.

  Според Наредбата „посредник“ е лицето, което има правото да се занимава с организацията по предоставянето на персонални грижи (член 161 от GewO 1994), а „лични асистенти“ са лицата, които имат правото да се занимават с предоставянето на персонални грижи (член 159 от GewO 1994). Дефинирани са и понятията „Договор за създаване на организация“ – договор между посредника и личния асистент и „Договор за посредничество“ – договор между посредника и лицето, нуждаещо се от чужда помощ, или лицето, което сключва договор с посредника в полза на лицето, нуждаещо се от чужда помощ.

  От началото на 2017 г. за осъществяването на двете дейности – предоставяне на персонални грижи и посредничество ще се изискват две отделни гевербета. Който има гевербе за обгрижване на хора, издадено преди 10.7.2015 г. и с него има право да извършва посредническа дейност и иска и в бъдеще да извършва и тази дейност, ще трябва да подадете молба до 31.12.2016г.

  Наредбата, преведена на български език може да видите ТУК.

  За улеснение на гражданите е достъпна и електронна платформа за получаване на съвети онлайн, в която на български език, лица, осъществяващи дейност като лични асистенти, биха могли да получат повече информация относно правата си, отговаряйки на поредица от насочващи въпроси.

  Електронната платформа е достъпна ТУК.

   

  по информация на Посолство на РБългария в Австрия

  ______________

  Още по темата:

  Официално започна проектът за безплатни правни консултации на български език по трудови и социални въпроси към австрийските профсъюзи

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации