10.5 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАвстрия: Резултатът от драматичните президентски избори все още не е ясен

  Австрия: Резултатът от драматичните президентски избори все още не е ясен

  -- Реклама --

  Към 19.00 ч. местно време резултатът е 50:50

  Александът ван дер Белен и Норберт Хофер - един от тях ще бъде президент на Австрия снимка АРА
  Александът ван дер Белен и Норберт Хофер – един от тях ще бъде президент на Австрия
  снимка АРА

  Толкова драматични избори за президент и толкова поляризирани мнения алпийската република не е преиживявала в следвоенната си история. Два часа след приключването на изборния ден все още не е ясно кой ще бъде бъдещият президент на Австрия. Първите обявени резултати бяха в полза на кандидата на Партията на свободата (FPÖ) Норберт Хофер, който водеше с 50,2% срещу независимия кандидат, подкрепян от Зелените Александър ван дер Белен – 49,8%. Разпределението на гласовете постепенно се променяше като разликата между претендентите за президенсткия пост оставаше в рамките на статистическото отклонение. След като Ван дер Белен все пак поведе с 50,1%, последва изравняване на гласовете – 50% на 50%. Според броя на преброените карти независимият кандидат води с около 3 000 гласа, но това все още не може да доведе до промяна на резултата.

  Кой ще бъде заеме креслото на  Хайнц Фишер в Хофбург ще стане ясно със сигурност утре, 23 май, след като бъдат преброени и гласовете, получени по пощата. На тези президенстки избори рекорден брой гласоподаватели са избрали тази възможност да дадат вота си.

  Анализаторите отчитат и повишена избирателна активност спрямо първия кръг на изборите – близо 72% от населението е излязло, за да избере своя бъдещ президент.

  Това, което със сигурност е ясно обаче е, че Австрия за първи път ще има държавен главен, който не идва от някоя от традиционните партии – Социалдемократичната  (SPÖ) или Народната партия (ÖVP).

  ___________

  Още по темата:

  Австрия: Кандидатът на крайнодясната партия води убедително в надпреварата за президент

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации