12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПианистът Александър Хинчев с концерт в БКИ”Дом Витгенщайн”

Пианистът Александър Хинчев с концерт в БКИ”Дом Витгенщайн”

-- Реклама --

В деня на Европа големият български пианист ще зарадва публиката със специална програма

снимка БКИ"Дом Витгенщайн"
снимка БКИ“Дом Витгенщайн“

Виена, 9 май 1981. В Концертхауз пее известният български оперен певец Борис Христов. На пианото му акомпанира един от любимите му пианисти, също българин – Александър Хинчев. 35 години по-късно на същия ден музикантът ще бъде отново във Виена и ще зарадва публиката със своите виртуозни изпълнения на Чайковски, Дебюси, Шопен, Лист. „Аз лично посвещавам този концерт на Борис Христов”, сподели за читателите на Меланж Булгарен пианистът, който от дълги години живее и работи в Италия. Според него толкова голямо съвпадение в датите не е случайно и затова иска на този ден освен да честваме обединена Европа, да си припомним и за големия глас, разнесал славата на България по световните оперни сцени.

Александър Хинчев е роден в горещия юли 1945 г. в София. Произхожда от известно музикално семейство – син е на известния в близкото минало тенор Георги Хинчев и е по-малък брат на диригента Борис Хинчев. Те са и първите му учители по музика – правят за него петолиние и ноти в различен цвят от пластелин.

Учи в Държавната консерватория в София, след което заминава по покана лично на Винченцо Витале да продъли образованието си в музикалната академия „Санта Чечилия” в Рим. Дълги години работи в Неапол, където предава опита си на свои ученици и студенти. Изнася самостоятелни концерти из цяла Италия, Франция, Англия, Австрия, САЩ, Япония. Александър Хинчев е изнасял концерти със знаменития бас Борис Христов в много европейски държави. Имал е редица спектакли с Райна Кабаиванска, Гена Димитрова и Николай Гяуров. Пресата по цял свят дава ласкави отзиви за неговите изяви, описвайки го като „уникално явление – пианист с богата душевност и неповторим талант”.

Концерт на Александър Хинчев, пиано

Кога: 9 май 2016 г. от 19 ч.

Къде: БКИ”Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18

В програмата са включени произведения на Пьотр Илич Чайковски, Клод Дебюси, Фредерик Шопен и Франц Лист.

Вход 10 евро

За повече информация ТУК

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации