7.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВеликолепна българска изложба в манастира Клостернойбург разказва за историята на християнството в...

Великолепна българска изложба в манастира Клостернойбург разказва за историята на християнството в България

-- Реклама --

За първи път в своята история музеят към манастира приема изложба от чужда държава

plakat-glanzdesostern125 експоната от Националния археологически музей (НАМ) в София, сред които църковна утвар, бронзови, сребърни и златни съдове, корици на евангелия и ценни икони, изпълват пет от най-красивите зали на музея към манастира Клостернойбург. Изложбата „Блясъкът на Изтока – християнското изкуство на България” разказва за развитието на християнството в България в периода 4-17 век. и е първата по рода си изложба, посветена на историята на България, представена в Австрия.

Тържествено откриване

На 27 април експозицията бе официално открита от българския президент Росен Плевнелиев и министър-председателя провинция на Долна Австрия Ервин Прьол в присъствието на представители на културния,  политически и бизнес елит на Австрия, духовни лица, дипломати, посланици. Събитието бе уважено от министъра на образованието, социалната политика и европейските въпроси на Долна Австрия Барбара Шварц, федералния министър на правосъдието на Австрия Волфганг Брандщетер, върховния прелат на светата обител Бернхард Баковски, посланика на България в Австрия Елена Шекерлетова, Негово Високопреосвещенство Средно- и Западноевропейския митрополит Антоний, директора на Национален археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински и др.

В своето обръщение д-р Ервин Прьол благодари за изключителната българска експозиция и специално отбеляза, че за Австрия и за прочутата света обител Клостернойбург е чест подобна изложба да гостува в нейните зали.

„Изкуството е най-универсалният език, на който хората от различни страни могат не само да общуват, но и заедно да отправят послание за разбирателство и толерантност. Вярвам, че то за пореден път ще ни сплоти в търсене на духовно израстване“, подчерта на свой ред българският президент.

DSC_1094

 

Разходка из историята на християнството в България

„Искаме да припомним на австрийската публика, че България е една от най-старите държави в Европа, която никога в своята вековна история не е променяла името си”, каза специално за Меланж Булгарен проф. д-р Людмил Вагалински, директор на НАМ. Според него е важно  посетителите да разберат, че страната ни е най-старата славянска държава, съхранила и разпространила кирилицата. „Малко известен факт е, че България първоначално приема католицизма и едва след 3-4 години, под влияние на политическите събития и отношенията със съседна Византия, преминава към православието”, припомни още той. „Трябва да се отбележи, че именно християнството и дълбоките народни традиции съхраняват българската култура по време на османската власт”, смята още директорът на музея, припомняйки, че находките от Плиска и Преслав показват здравите християнски корени в българските земи, с които трябва да се гордеем.

va-bulgarienЗа най-ценните експонати, показани в Клостернойбург, разказа д-р Галина Дянкова-Грозданова, куратор на изложбата и уредник в НАМ. „Ако тръгнем хронологично от античността трябва да обърнем внимание на бронзовите камбани, инкрустирани със сребро, намерени при Стара Загора. Особено ценнен и интересен е златният дискус от Преслав, който е показан и на плаката на изложбата. На него има рядък надпис на гръцки „Вземете яжте моето тяло за опрощение на греховете”. Според кураторката важно място в експозицията заемат керамичните образци, кориците на евангелия и разбира се, иконите, характерни за православното християнство. При подбора им специалистите са се стремели да покажат основните тенденции в развитието на иконопистта по българските земи, представяйки образци на Несебърската и Търновската иконописна школа. По настояване на кураторите от австрийска страна са представени и някои не толкова традиционни школи като Самоковската, например. В центъра на експозицията е и изработеният с изключително майсторство печат на патриарх Висарион от Търновград (13 век), единственият запазен печат на български патриарх.

Първи впечатления

Уникалните находки и артефакти впечатлиха чуждестранните журналисти, дошли за откриването на изложбата. „Не съм предполагала, че България е толкова стара държава. Удивително е как християнската религия се е запазила във вашите земи въпреки петвековната османска власт!”, изрази възхищението си австрийска журналистка от специализираното списание „Историкум”. „България е само на 1 200 км. от Австрия, а продължава да бъде непозната за нас. Такива изложби ни сближават и обогатяват” , бе мнението и на други представители на австрийските медии.

Георг Капш, изпълнителен директор на „Kapsch Group” и един от основните спонсори, направили възможно осъществяването на изложбата, бе особено щастлив да види уникалните екзепляри изложени за широката публика в Клостернойбург. За Меланж Булгарен той разказа: „Нашето предприятие развива бизнес в България повече от 20 години и винаги сме проявявали интерес и към културата на страната, подкрепяйки различни проекти. Убеден съм, че именно културата и изкуството свързват хората и държавите, а днес, повече от всякога, в Европа имаме нужда от сближаване.” Бизнесменът сподели, че е изключително впечатлен от красивите артефакти и от дългата история на България. „Някои от тези предмети са от 8-9 век и това е изключително! Убеден съм, че тази изложба ще спомогне да опознаем България по-отблизо и да научим повече за нейната история и традиции”.

Български връзки и отличия

Основан през 1114 г., днес манастирът Клостернойбур е не само религиозно средище, но и един от най-посещаваните музейни центрове в региона. През 2014 г. в духовната обител беше отбелязана и 135-годишнината от установяването на българо-австрийските дипломатически отношения. Миналата година прелат Бернхард Херман Баковски, пръв игумен на международната конфедерация на Ордена на Блажени Августин, Генерален игумен на Австрийската конфедерация на Ордена на Блажений Августин, 66-и игумен на Августинския мъжки манастир Клостернойбург, бе награден с медал „Златен век” на Министерство на културата. На свой ред той удостои с орден „Звезда към Кръста на св. Леополд на манастира Клостернойбург“ президента Росен Плевнелиев и с почетен знак „Златен кръст на Свети Леополд” министърът на културата Вежди Рашидов за техния принос в развитието на българо-австрийските културни връзки.

снимка Министерство на културата
снимка Министерство на културата

 

Изложбата „Блясъкът на Изтока – християнското изкуство на България” ще бъде отворена за посещение от 1 май до 31 юли 2016 г. всеки ден от 09.00 до 18.00 ч.

Изложбата бе реализирана в партньорството между Националния археологически музей, манастира Клостернойбург и посолството на България в Австрия, с финансовата подкрепа на провинция Долна Австрия и австрийските компании Wiener Städtische/Vienna Insurance Group, Hypo-NOE-Bank и  Kapsch.

За повече информация ТУК

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации