4.1 C
Виена
неделя, 10 декември, 2023
spot_img
НачалоактуалноБългарите излизат с петиция и протести срещу безобразните изменения в Изборния кодекс

Българите излизат с петиция и протести срещу безобразните изменения в Изборния кодекс

-- Реклама --

Приетите от българския парламент изнения в Изборния кодекс отприщиха вълна от възмущение сред българите по цял свят

mafia

Във връзка с последните изменения в Изборния кодекс, както и с отпадането в последния момент на дългообещавания МИР „Чужбина“, българи от Оксфорд и Лондон създадоха вчера петиция под надслов: „Искам да гласувам! Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс“.  Към момента тази петиция е подписана от над 4 хиляди души. Особено интересни и силни са повечето от 200 коментара към нея. Набирането на подписи продължава.

Петицията може да се види и подпише на следния адрес , а ето и пълният й текст:

До: г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България,
Народните представители в 43-то Народно събрание
До Бойко Борисов, Министър-председател на Република България

Уважаеми г-н Президент, народни представители в 43-то Народно събрание, уважаеми г-н Министър-председател,

Ние, българи, живеещи в чужбина, научихме с огромна изненада и разочарование за решението на Народното събрание да одобри на второ четене поправки в Изборния кодекс, които:

  • не допускат създаването на дълго обещавания и приетия с широки граждански консултации от Парламентарната комисия по правни въпроси МИР „Чужбина“;
  • отменят досега съществувалата възможност за образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулски представителства на Република България (чл. 14 от Изборния кодекс);
  • предлагат – като заместител на отказаните ни физически секции на удобни за диаспората места – ускорен старт на „експериментално“ електронно гласуване за Президентски избори ‘2016.

Широка известност получи радио-изказване на министър-председателя Бойко Борисов от 2011 г., в което той се зарича да върне емигриралите българи в България. Днес е изключително трудно да приемем това намерение за сериозно, след като чрез горните промени в ИК управляващото мнозинство на практика отне достъпа на живеещите в чужбина българи до смислено участие в българския обществен живот.

Особено огорчение предизвиква решението на НС да върне времето назад и да отмени възможността за гласуване извън дипломатически представителства. Това решение необяснимо зачерква дългогодишните усилия по самоорганизация на българските общности по света, които с усилен доброволен труд и граждански ентусиазъм изградиха мрежа от изборни секции, отговарящи адекватно на нуждите на българската диаспора по места. Редица медийни репортажи за непреодолими опашки през годините добре документират факта, че ограничените откъм местонахождение, пространство и персонал български консулства и посолства не са в състояние да посрещнат тези нужди.

Около 80 000 българи в чужбина няма да могат да гласуват, ако настоящият закон остане в сила – т.е. 42 % от българите, упражнили правото си на глас зад граница на миналите избори, ще бъдат възпрепятствани да го сторят някога отново. Това е значим отлив за избирателната активност в България – за сравнение, разликата в резултатите между партиите БСП и ДПС бе 18 000 души.

Българите в чужбина бяха активни участници с развита позиции на референдума за въвеждане на електронно гласуване. Ето защо не приемаме за удачно решението прибързано да се правят опити за въвеждането му през тази година – не е сериозно да се вярва, че една набързо изготвена и неизпробвана електронна система би могла да замени гарантираното право на глас по места. Форсираното въвеждане на електронно гласуване без предварителни експериментални тестове крие сериозни рискове. Ние ясно съзнаваме, че е необходима експертна подготовка на подходяща платформа и време за нейното изчерпателно тестване.

Изказването на Цветан Цветанов, бегло чертаещо възможност за „експериментално електронно гласуване“ за президентските избори, не може да успокои надигналото се сред диаспората безпокойство относно недалновидните промени в ИК. Защото гражданските ни права не могат да бъдат третирани като експеримент и е шокиращо да чуваме подобни думи от държавник.

В заключение, ние смятаме, че горните промени в Избирателния кодекс противоречат не само на здравия разум, но и на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие, а не да го превръща в неизпълним дълг. Затова призоваваме Президента на Република България да върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина, да изпълнят поетия ангажимент към избирателите си зад граница. Обръщаме се и към г-н Бойко Борисов да спази поетите обещания към българските граждани зад граница и да съдейства за приемане на препоръките на Парламентарната комисия по правни въпроси за учредяване на МИР „Чужбина“ и въвеждане на електроното гласуване след задължителните и внимателно проведени тестове и експериментални пускове през 2019 г.

#ИскамДаГласувам

#стигатрИКове

В същото време на българи, живеещи във Великобритания, Белгия, Холандия вече излязоха на протест срещу така приетите от парламента отганичения във възможностите за гласуване в чужбина.

На 26 април (вторник) „Протестна мрежа“  обяви протест пред Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс. Ето какво заявяват от организацията:

„Излизаме на протест срещу приетите промени в Изборния кодекс, за които единствената дума е АРОГАНТНОСТ. 

– Правят гласуването задължително 

– Отхвърлят район „Чужбина“

– Слагат тежки бариери пред гласуването на сънародниците ни зад граница 

– Забраняват провеждането на избори и референдуми заедно 

– Бранят статуквото 

– Анонсираха, че ще „опраскат“ електронното гласуване чрез прибързаното му въвеждане и вероятен дирижиран провал още през тази година.

#ИскамДаГласувам
#стигатрИКове

Припомняме на депутатите, че суверенът ги е изпратил там, където са сега, и всеки опит технически да орежат правомощията му няма да остане без последици.“

 

Още по темата:

Герб „опраска“ гласуването в чужбина

Българите в чужбина отново остават без отделен избирателен район

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации