10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийските медии за „лова на бежанци” в България

Австрийските медии за „лова на бежанци” в България

-- Реклама --

Скандалните арести на мигранти по българо-турската граница от доброволни граждански патрули намериха място и в австрийските медии

скийншот от видеото, показващо залавянето на бежанци на българо-турската граница
Скрийншот от видеото, разпространено в социалните мрежи, показващо арестуването на бежанци на българо-турската граница.

„Видео, което се разпространява в социалните мрежи, показва Странджа планина, близо до турската граница. Членове на милиционерски отряди хващат криещи се бежанци, повалят ги на земята и връзват ръцете им с кабел. На развален английски мъжки гласове им заповядват да се върнат обратно в Турция и че не им е позволено да останат в България.” Така австрийският „Ди Пресе” описва аматьорското видео, показващо ареста на трима човека в България. За нагледна илюстрация, видеото е постнато и в онлайн изданието на вестника. По-нататък статията допълва, че от началото на годината такива случаи често се разпространяват в социалните мрежи. Ловните дружинки не само арестуват пристигащите имигранти, но и ограбват личните им вещи. Най-известният ловец на хора – Динко Вълев, е представен с думите му „България има нужда от хора като мен, достойни българи, които са винаги готови да защитават родината си”.

Изданието цитира думите на шефа на Гранична полиция Антонио Ангелов, казани в предаване на bTV в понеделник, че „арести в България може да извършва единствено полицията” и че подобни действия са незаконни. Представени са и данни от проучване на Националната телевизия, според което 84% от населението в България подкрепя акциите на патриотите и само 16% осъждат подобни прояви.

И докато „Ди Пресе” деликатно премълчава реакцията на премиера Бойко Борисов, „Куриер” цитира изцяло неговото изказване в Бургас след срещата си членове на доброволните патрули: „Благодарих им, изпратих директора на Гранична полиция да се срещне с тях, така че да си координират сигналите. Тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне, само едно „Благодаря“ заслужава.“ Този материал се фокусира повече върху образа на „ловеца на бежанци” Динко Вълев. Вместо станалото вече известно видео, вестникът публикува снимка, на която той е приклекнал на стар танк.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации