12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИрина Владикова пред BITelevision: Важно е българският да бъде признат за матуритетен...

Ирина Владикова пред BITelevision: Важно е българският да бъде признат за матуритетен език в рамките на ЕС

-- Реклама --
Д-р Ирина Владикова, директор на българското училище "Св.св.Кирил и Методий" във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина
Д-р Ирина Владикова, директор на българското училище „Св.св.Кирил и Методий“ във Виена и председател на Асоциацията на българските училища в чужбина

В началото на април Асоциацията на българските училища в чужбина, чийто председател е д-р Ирина Владикова, излезе с искане българският език да бъде признат за матуритетен в държавите членки на ЕС. За целта Асоциацията разпространи петиция до Европейския парламент, като всеки, подкрепящ идеята, може да я подпише.

Д-р Ирина Владикова, която е и директор на българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена бе поканена в BITelevision, за да разкаже повече за инициативата.

В разговора тя обясни, че в САЩ държавата не само дава възможност, но и стимулира, въвеждането на матури и по други езици. В Европа положението е различно и единствено Ирландия от всички държави, членки на съюза, признава правото на учениците да държат матура на някой от т.нар. „малки езици”, включително и на български. „Европа се нуждае от ефективна и приобщаваща система по отношение на тези езици”, категорична е Ирина Владикова. Тя даде конкретен пример със ситуацията в Австрия, където до миналата година бе възможно изучаването на български език с оценка в австрийската диплома до 12 клас. Освен това бе разрешено да се държи матура и по още 18 „нови езици” – руски, полски, словашки и т.н като единствено български, румънски и турски не бяха сред тях. С последните промени в програмата на училищата тези две възможности отпаднаха напълно и днес въпросът с въвеждането на матура по български език е дори с крачка назад. „В контекста на Европа, изучаването на майчиния език е добра основа за усвояването на всеки следващ чужд език. Освен това, една матура по български език ще улесни социалната мобилност на завършващите и ще повиши тяхната конкурентноспосбност”. Това са само част от предимствата за българчетата от евентуалното въвеждане на матура по български език, изброени от д-р Ирина Владикова в интервюто пред BITelevision.

Тя изрази надежда, че новият министър на образованието Меглена Кунева ще подкрепи искането на АБУЧ и ще работи за постигането на тази цел.

Запис от предаването може да гледате ТУК.

Петицията може да бъде подкрепена и по електронен път ТУК

______________________

Още по темата:

Петиция за признаването на българския език за матуритетен в държавите членки на ЕС

Ирина Владикова: Доброто владеене на майчиния език е в основата на успешното овладяване на чужди езици

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации