14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалокултураПърви април - Ден на хумора, сатирата и лъжата

Първи април – Ден на хумора, сатирата и лъжата

-- Реклама --

На днешния ден е разрешено да послъжем за късмет 

Ако в последно време сме били малко повечко затрупани от грижи и притеснения, днес можем да отпуснем душа и да се посмеем, пошегуваме, че и да излъжем без да ни порасне носът. Оправдание за безнаказаните лъжи ни дава през 1970 г. Европейският съюз за радио и телевизия, който през 1970 г. обявява 1-и април за Международен ден на хумора, шегата и лъжата.

Смехът трябва да се уважава, защото, както е казал Чудомир, „най-празният от нашите дни е този, в който не сме се смели.” Не случайно е и откритието на големия български сатирик Радой Ралин: Светът е оцелял, защото се е смял. В последните години психолозите съвсем сериозно и научно обосновано препоръчват смехотерапия в борбата срещу стреса и депресията. Затова, отпуснете душа и се смейте. Единственото условие е шегите, закачките и лъжите да са добронамерени и да не засягат достойнството на хората, за които са предназначени.

Всъщност, мнозина днес се питат от къде, кога и как се е появил този ден и дали се отбелязва еднакво навсякъде. Истината е, че няма еднозначано обяснение за произхода на този празник на смеха.

Различни версии за произхода на празника

Според едно от най-разпространените схващания Денят на шегата е възникнал едновременно на различни места и е съвпадал с честванията на пролетта и пролетното равноденствие. Други препращат историята на 1-ви април към древния Рим, когато неговото население е било съставено предимно от мъже. Римляните канели сабинянките в града, за да честват заедно празника на бог Нептун и си правели шега с тях – с влизането си в Рим жените се озовавали лице в лице с войници, които се престрували, че ще откраднат дъщерите им. Според легендата това се случвало в началото на април.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове”, която трябвало да се проведе на 1-ви април. Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1-ви април бил наречен Ден на глупците.

Една от версиите пък идва от времето на френския крал Луи XIV-ти и е свързана със смяната на Грегорианския календар. Кралят издал закон, с който въвежда датата 1-ви април за начало на календарната година на мястото на 1-ви януари. Поданиците му се възпротивили на тази идея и в знак на протест на следващата година изпратили новогодишни картички на 1-ви април. Законът не влязъл в сила, но изпращането на картички се запомнило като шега, свързана с тази датата. През следващите години французите продължили да измислят различни закачки, които се правели в този ден.

С времето традицията да се правят шеги на 1-ви април продължила и през 18-и век се е разпространила към Великобритания и Шотландия. В Шотландия, например, празникът продължава 48 часа. Първият ден от честването се е наричал “Априлски перко”. Жертвите на шегата били изпращани на лов за кукувици. Вторият ден от празника бил кръстен “Опашат ден” и бил посветен на задните части. Честването му се състояло с ритник отзад като дар за поколенията. Хората се разхождали с табели, на които пишело “Ритни ме отзад”.

През 19-ти век учителите се шегували с учениците, като им подвиквали “Вижте! Ято гъски!”, след което сочели малчуганите с пръст. От своя страна учениците заблуждавали другарчетата си, че нямат часове. На жертвите, хванали се на въдицата, децата викали “априлски глупчо”.

aprilApril, April! Излъгах те!

Празникът е международен, а в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обед на самия ден. Закачките в този ден са незлобливи и не целят да засегнат никого. Но най-добрата първоаприлска шега е тази, на която всички се смеят, дори човекът, на чиито гръб е изиграна. Много често на този ден си припомняме и прочутите габровски шеги.

В Испания обичат да сервират солено кафе, а в Мексико на този ден не дават нищо назаем – пари, бижута, книги. В Перу може да видите по улиците много хора, разхождащи се с хартиени надпис на гърба, които най-често са весели закачки. На този ден вестниците често публикуват невярна информация, а читателите трябва да я открият. На следващия ден се разбира кой се е ориентирал добре в новинарския поток.

Във Франция този ден се нарича „Априлска рибка”, защото французите се опитват незабелязано да закачат на гърба на жертвите си хартиени риби. Подобен обичай има и в Италия. В Шотландия 1-ви април е Ден на куковицата, защото тази птица се счита за символ на глупостта.

В Австрия и Германия също знаят, че 1-ви април е Ден на шегата. В някои райони обаче е разпространено вярването, че това е нещастен ден, а родените на този ден са лишени от късмет.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации