23.1 C
Виена
сряда, 29 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияИнститутът "Сервантес" във Виена кани поети да четат стихове на родния си...

  Институтът „Сервантес“ във Виена кани поети да четат стихове на родния си език

  -- Реклама --

  По повод Световния ден на поезията в библиотеката на испанския институт „Сервантес“ ще звучи поезия на различни езици

  happy-world-poetry-dayОт 1999 г. светът отбелязва 21 март като Световен ден на поезията. Решението е взето на 30-а сесия на Генералната конференция на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). Целта на празника е да популяризира писането на поезия, публикуването й и четенето на стихове пред публика от цял свят, тъй като поезията е „за всеки жив читател и за всеки жив поет”.

  Ако сте поет или много обичате поезията, прочетете пред публика своето любимо стихотворение. На български език. Така почитатели на римуваното слово ще чуят как звучат стихове на нашия роден език.

  Поезия на много езици

  По повод Международния ден на поезията Испанският институт „Сервантес” съвместно с EUNIC Austria организира поетична вечер. На нея ще си дадат среща поети и любители на поезията от цяла Европа и ще се четат стихове на различни езици. Всеки, който иска да проче свое стихотворение на български език, може да заяви участие и изпрати творбата си на Кристина Егелинг, културен референт в институт „Сервантес”.

  Казваме, че поезията е красота, вдъхновение, надежда, спасение. На 21 март ще можем да се уверим, че поезията притежава магичната способност да свързва дори хора, говорещи на различни езици.

  Желаещите да прочетат две до три стихотворения на български език трябва да ги изпратят  до 14 март 2016 г. на адрес cultvie@cervantes.es като в мейла се посочат име и телефонен номер, какво ще бъде прочетено (заглавие и автор) и на какъв език ще се представят творбите.

  Литературното четене ще се проведе на 21 март 2016 от 18.30 до 21.00 ч. в библиотеката на институт „Сервантес”, Schwarzenbergplatz 2, 1010

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации