21.5 C
Виена
четвъртък, 30 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияЗа пореден път Виена е градът с най-добро качество на живот в...

  За пореден път Виена е градът с най-добро качество на живот в света

  -- Реклама --

  Vienna

  Виена отново оглавява класацията на консултантската компания Mercer за град с най-добро качество на живот в света. И през 2016 г. тя изпреварва Цюрих (2-ро място) и  Оукланд(3-то място). Следващите в класацията, в чийто предни места преобладават европейски градове, са Мюнхен (4 място) и Ванкувър (5 място). Челната десетка се допълва с Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген, Сидни. Градове като Париж, Лондон и Ню Йорк не са дори сред първите 35 в класацията.

  230 града по света са оценявани по 39 критерия в 10 категории, сред които водещи са политическа, социална, икономическа и екологична среда. Важно място заемат личната сигурност, здравеопазването, образованието и транспортът.

  Виена получава високи оценки заради добрите жилища, богат културен живот (театър, музика), разнообразни ресторанти и избор на международни училища. Австрийската столица е водеща и заради политическата стабилност, удобна транспортна система, ниско ниво на замърсяване на въздуха, много зелени площи, качество на водата, добра социална и здравна система.

  Във Виена живеят и много българи, които също дават своя принос за развитието на австрийската столица. Можем с гордост да си припомним, че българска фирма проектира стъклените конструкции по фасадата и покрива на един от новите корпуси на Виенския университет, планиран от прочутата архитектка Заха Хадид.

  снимка: aasarchitecture.com
  снимка: aasarchitecture.com

  18-та класация на Mercer за пореден път показва, че европейските градове предлагат много по-високо качество на живот. Те водят в критерии вътрешна стабилност, престъпност, правоприлагане, връзки с останалите държави. Люксмебург е най-безопасният град, следван от Берн, Хелзинки и Цюрих. Най-висок стандарт в Северна Америка предлага Ванкувър (5 място), а в Азия – отново Сингапур (26 място). В дъното на таблицата са Багдат (230 място) и Дамаск (229 място) – те са най-опасните градове в света.

  София се нарежда на 115 място, следвана от Рабат, Рио де Женейро и Пекин.

  __________

  Още по темата:

  Виена е на трето място в световната класация за иновативни градове

  Виена е градът с най-добра репутация в цял свят за 2014

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации