18 C
Виена
събота, 24 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоБългарияТържествено честване на националния празник 3-и март във Виена

  Тържествено честване на националния празник 3-и март във Виена

  -- Реклама --

  3 martБКИ „Дом Витгенщайн” кани всички сънародници заедно да отбележат националния празник на България – 3-и март.

  Програмата на Културния институт включва откриване на експозицията „40 години тракийска изложба по света”. Тя е посветена на 40-годишния път на тракийското злато по цял свят и представя 35 от общо 86-те гостувания на тракийските съкровища в традиционни за културния обмен мегаполиси като Париж, Ню Йорк, Москва, както и в по-отдалечени точки като Сент Луис и Каляри. Документи, плакати и снимки от пътешествията на нашето историческо наследство са събрани от Държавна агенция „Архиви”. Изложбата ще бъде открита от известния траколог проф.Валерия Фол, която е и научен ръководител на експозицията.

  Празничната вечер ще продължи с рецитал на децата от българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена и с литературно четене на актрисата Лина Гладийска.

  Българската общност ще бъде поздравена от Н.Пр.посланик Елена Шекерлетова, а  директорката на БКИ”Дом Витгенщайн” проф.Румяна Конева ще поднесе тържествено слово.

  Вечерта ще завърши с празничен концерт с участието на Борислава Танева (пиано) и Ангел Станков (цигулка).

  Проф.Борислава Танева е пианист – изпълнител, педагог, камерен музикант, композитор, организатор на музикални събития.
  Активната й роля в съвременния културен живот не само в България я определя като успешен, широкоспектърен музикант.

  Тя е лауреат на национални и международни конкурси по пиано, камерна музика и композиция в България, Италия, Япония, Гърция, Люксембург.

  Професор по пиано в НМА. През април 2012г. й е присъдена образователната и научна степен „Доктор”.
  Сътрудничи довно с консерватории в Атина, Женева, Солун, Мадрид, Люксембург, Сингапур, Париж и др. където е водила майсторски класове и е изнасяла музикални семинари на различни теми.
  Канена е да журира в национални и международни конкурси – Париж, Виена, Люксембург, Андрос /Гърция/, Ниш, Провадия и др.
  Нейни ученици многократно са отличавани с награди на международни и национални музикални форуми и конкурси.
  Основател и член на швейцарско-българската асоциация за култура SBAC. Носител на наградата „Златно перо“ за 2014 за изключителен принос към българската култура и изкуство. През 2015 е наградена с „Кристална лира“ на радио Класик ФМ за цялостен принос към българската култура.

  Проф.Ангел Станков е цирулар, един от най-изявените и разностранни български музиканти.

  Като солист, камерен изпълнител, концертмайстор на Софийската филхармония и в последно време – диригент, участва активно в концертния живот в България и представя българската музикална култура по света.

  Професор в НМА “Проф. Панчо Владигеров” от 1996. Бил е заместник-ректор на НМА (1999-2008).

  Гостувал в повечето европейски страни, САЩ, Япония, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Куба, като е свирил в най-престижни зали: Карнеги Хол-Ню Йорк, Кенеди Сентър-Вашингтон, Гевандхауз-Лайпциг, Залата на Московската консерватория, Изуми Хол-Осака, Сънтори Хол-Токио, Операта-Ница и др. Заедно с Йосиф Радионов е носител на редица престижни награди, между които “Златна лира” на СБМТД, Диплом за високо изпълнителско майсторство от ХІІ Световен младежки фестивал в Москва, Наградата за изкуство на Екофорум за мир, Наградата “Златно перо”, Наградата за изкуство на дружество “Гражданин”, Наградата “100 години Бела Барток”, грамота за високи изпълнителски постижения на Министерството на културата, І награда и Златен медал на І международен конкурс за камерна музика в Осака’93.

  Реализирал е записи индивидуално и с цигулково дуо Станков-Радионов за БНР, БНТ, Балкантон и БиБиСи-Лондон, Радио Хага, Радио Прага, Руска и Френска телевизия, Йомиури Телевижън, Радио NHK-Япония и др.

  Води майсторски класове в Интернационалната лятна академия Семеринг-Австрия (3 поредни години), Лас Вегас, Ваймар, Асор-Турция, Одрин-Турция.

  Wittgenstein1Кога: 1 март (вторник) 2016

  18.00 ч. – откриване на изложба

  19.00 ч. – тържествен концерт в театралната зала

  Къде: БКИ”Дом Витгенщайн”, Parkgasse 18

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации