10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВечер в памет на големия български учен проф.Георги Лозанов

Вечер в памет на големия български учен проф.Георги Лозанов

-- Реклама --

Среща-разговор с неговата дългогодишна сътрудничка и асистентка Ангелина Караславова

Lozanov

 

“Проф. Д-р Лозанов и неговият принос в общохуманен и научно-педагогически аспект за развитието на човешката личност чрез “Сугестопедия със система”. Това е темата на лекцията, с която Ангелина Караславова ще представи живота и делото на големия български учен.

Проф.Георги Лозанов
Проф.Георги Лозанов

„Сугестопедията е наука за създаване на различни неманипулативни и нехипнотични методи на обучение както по чужди езици, така и по всички останали учебни предмети за всички възрасти на нивото на резервите – потенциалните, неизползвани възможности на мозъка/ума. Това означава поне три до пет пъти по-бързо, по-лесно и по-здълбочено обучение; вътрешна свобода; повишена мотивация за учене, радостно обучение и лечебен и профилактичен ефект. Ефективността, както и ползата от оригиналната методика, са потвърдени от най-престижни национални и международни комисии и учени”. Така самият проф.Лозанов, създател на сугестопедията в България, обяснява същността на тази научка в своя личен уебсайт. През 70-те години на миналия век в петнадесет български училища е въведен сугестопедичният метод на обучение. Децата се учели чрез песнички и пиеси в свободна и творческа атмосфера, учебният процес е следвал техните индивидуални нужди, а резултатите показвали, че са се научили да четат по-бързо от съучениците си в стандартната класна стая. Въпреки успехите, училищата са закрити.

Суестопедията отдавна е в основата на образователните системи в скандинавските държави, а в последните година отново придобива популярност и в България.

На срещата-разговор с Ангелина Караславова на 11 феврураи в БКИ „Дом Витгенщайн“ ще научите за трудния път на проф.Лозанов и неговата наука, за международното признание на неговата дейност, за научната му работа в Австрия и разбира се, повече за съвременната сугестопедия и нейните постижения.

Ангелина Караславова
Ангелина Караславова

Ангелина Караславова живее от 1990 г. в Австрия, където основава Дружеството на Българското неделно училище във Виена, сътрудничи с д-р Лозанов за Сугестопедични проекти (АВИКС), членува в основаната от него международна Асоциация на Сугестопеди-специалисти (ЛИТА) и е в постоянен творчески контакт с него до смъртта му през 2012 г. Основава дружеството „АВИКС“ – като база за прилагане на Аудио/Визуалната/Интерактивно/Комуникативна-Сугесто/Система чрез учебния комплекс “Victory”.

 

Проф. д-р Георги Лозанов (1926-2012) и неговият принос в общохуманен и научен педагогически контекст“

Раговор-беседа с дългогодишната асистентка на проф. Лозанов – Ангелина Караславова, живееща в Австрия

Кога: 11 февруари 2016 от 19 ч.

Къде: БКИ „Дом Витгенщайн”, Паркгасе 18

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации