8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБългарияКартини на Дечко Узунов в БКИ"Дом Витгенщайн"

Картини на Дечко Узунов в БКИ“Дом Витгенщайн“

-- Реклама --

Dechko Uzunov

Изложба с рисунки и акварели на големия български художник Дечко Узунов ще бъде открита във вторник, 12 януари в БКИ „Дом Витгенащйн“. Творбите са от Галерия-музей „Дечко Узунов“ в София – автентичното ателие на майстора на четката, в което се съхраняват над 13 000 негови картини.

Dechko uzunov bookОткриването на изложбата ще бъде съпътствано с представяне на двуезичната (български и английски) книга на проф.Аксиния Джурова „Съвременно българско изкуство: Имена: Дечко Узунов“. „Ако за Пикасо казват, че си е присвоил цялото минало столетие, за нас това се отнася за Дечко Узунов… Допринесъл най-много за европеизацията на българското изкуство, запазвайки почитта и обичта към своята страна и традиции…”, пише проф.Джурова.

Името на Дечко Узунов е емблематично за най-високите достижения на българската и европейската култура. Той е роден на 22.02.1899 г. в гр. Казанлък и негов пръв учител е Чудомир. През 1919 г. е приет за студент в ДХИУ при проф. Петко Клисуров. След завършване на тригодишния общ курс заминава за Мюнхен,  където следва в ателието на проф. Карл фон Маар. Бил е ректор на Художествената академия, директор на Националната художествена галерия, председател на Съюза на българските художници. Носител е на множество държавни и мeждународни награди и отличия.  Картини на Дечко Узунов са показвани на самостоятелни и сборни  изложби в България, Гърция, Румъния, Италия, Германия, Франция, Австрия, Щвейцария, Норвегия, Русия, Испания, Турция, Кувейт, Китай, САЩ, Индия  и др. Бил е председател на Международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО /AIAP/, а след това и неин почетен президент, избран е за почетен член на Мексиканската и Руската академии, както и за редовен член на Европейската академия за наука изкуство и култура.

През 1999 г. ЮНЕСКО обявява Дечко Узунов за Световна личност на годината по повод  100-годишнината от рождението на художника, с което достойно е отбелязано мястото и заслугите на  българския творец към човешката цивилизация.

Галерия Партер на БКИ „Дом Витгенщайн“ ще бъде изпълнена с творбите на художника, а публиката ще може да се потопи в един магичен свят от багри и образи, в които да открие претворени силата и красотата на извечния български дух.

 

Откриване на изложба Дечко Узунов в БКИ „Дом Витгенщайн“

Кога: 12 януари 2016 г. (вторник) от 19.00 ч.

Къде: Галерия Партер

БКИ“Дом Витгенщайн“

1030 Виена

Паркгасе 18

вход свободен

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации