8.4 C
Виена
събота, 24 февруари, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНовогодишният концерт на Виенската филхармония празнува 75-годишния си юбилей

Новогодишният концерт на Виенската филхармония празнува 75-годишния си юбилей

-- Реклама --

Световноизвестният Новогодишен концерт на Виенската опера чества своя 75-и рожден ден

снимка Тери Линке
снимка Тери Линке

Историята на новогодишните концерти на Виенската филхармония датира от 1939 г. Първият Новогодишен концерт се провежда на 31-и декември в навечерието на новата 1940 г. – няколко месеца след Аншлуса, но първият “истински” новогодишен концерт е на 1-и януари 1941 г. и негов диригент е дългогодишният ръководител на Виенската филхармония Клеменс Краус (1893–1954). Краус, който е един от най-големите защитници на творчеството на династията Щраус, продължава традицията до края на Втората световна война. През този тъмен период на австрийската история музиката на Щраус означава напомняне за Австрия, която е лишена от правото си на съществуване като самостоятелна държава. И до днес музикантите на Виенската филхармония се стремят да бъдат не просто изпълнители, а и музикални посланици на страната си.

Днес, въпреки миналото, интересът към новогодишния концерт на Виенската филхармония е толкова голям и билетите се изчерпват толкова бързо, че вече се изнасят не по един, а по три празнични концерта. Филхармонията свири три идентични – в 12.00 ч. на 30 декември, в 20,30 ч. на 31 декември и прочутия новогодишен на 1 януари, който е и с най-високи цени на билетите. А те могат да бъдат купени единствено чрез участие в томбола. Тя се провежда със онлайн заявка на сайта на Филхармонията. Срокът за подаване на заявки за участие в томболата е от 2 януари до 28 февруари, а за концерта през 2017 до 29 февруари 2016.

2015 година – за първи път участие на Хора на виенските момчета

И тази година на 1 януари Виенската филхармония отново ще зарадва почитателите на класическата музика с Новогодишния си концерт, който ще бъде предаван директно от Златната зала на Музикферайн в над 90 страни и така 50 млн. зрители ще могат да се насладят на произведенията на династията Щраус и на валсовете на френския композитор Емил Валдайфел и австрийския представител на романтиката Йозеф Хелмесбергер старши. Традиционно всеки концерт завършва с три последователни биса: с бърза полка, с валса «На хубавия син Дунав» и с «Радецки Марш», при който публиката пляска в такт. За първи път тази година в програмата ще участва и Хорът на виенските момчета, а на  диригентския пулт за трети път след 2006 и 2012 г. ще застане Марис Янсонс. Сътрудничеството на Янсонс и Виенската филхармония датира от 1992 г. Маестрото е високо ценен от Виенската филхармония и затова именно той е избран да дирижира 75-годишния юбилеен Новогодишния концерт.

снимка: Виенска филхармония
снимка: Виенска филхармония

Марис Янсонс е роден на 14 януари 1943 г. в Рига в семейството на прочутия латвийски диригент Арвидс Янсонс и певицата Ираида Янсонс. Той израства и завършва консерватория в Ленинград, специализира във Виена при Ханс Сваровски и в Залцбург при Херберт фон Караян, а от 1971 г. е помощник диригент на легендарния Евгений Мравински в Ленинградската филхармония. От 1979 до 2000 г. ръководи Филхармонията на Осло, която точно в този период се превръща в оркестър с международно име. В следващите години Янсонс е главен гост диригент на Лондонския филхармоничен оркестър, шеф диригент и на Симфоничния оркестър на Питсбърг в САЩ. От 2003 г. Марис Янсонс е главен диригент на Симфоничния оркестър на Баварското радио.

Българско участие

Albena DanailowaОт 2008 г. концерт майстор на престижния оркестър е Албена Данаилова. След двегодишен пробен период, през 2010 г. тя е назначена за постоянно. Световната преса коментира с възторг този нейн успех, защото българката е първата жена концертмайстор в 140-годишната история на известния със своя консерватизъм оркестър. След участието си в Новогодишния концерт на Виенската филхармония през 2009 г., на 1-ви януари 2014 г. българката отново изведе музикантите на оркестъра на Виенската филхармония на сцената в Златната зала на Музикферайн.

 

По информация на КомПрес

_________

Още по темата:

Българка изведе на сцената виенските филхармоници за Новогодишния концерт

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации