8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоOбразованиеУспешен старт във Виена

Успешен старт във Виена

-- Реклама --

За да се интегрирате бързо и успешно във Виена е необходимо да знаете точните адреси, където винаги са готови да отговорят на въпросите ви и да ви насочат към правилното място според личните ви нужди.

downloadСтартова консултация

Стартовата конуслтация се предлага от отдел 17 на Магистрат 17 (Магистрата по въпроси на интеграцията и преодоляване на различията), 1200 Wien, за граждани на Европейския съюз (Европейската икономическа зона и членовете на техните семейства, в това число и от трети страни), които в последните две години са получили сертификат за регистрация (Anmeldebescheinigung) като служител/и, самостоятелен предприемач или член на семейството или карта за пребиваване от отдел 35 на Магистрата по въпроси на имиграцията (MA 35). На стартовата конуслтация ще ви бъде издаден Виенски образователен паспорт. Той служи като удостоверение за посетените от Вас езикови курсове, информационни мероприятия, консултации и занятия за обучение и повишаване на квалификацията. Съставна част на Виенския образователен паспорт са ваучърите за курс по немски език във Виена на обща стойност 150 евро. Паспортът ви дава право да посещавате и информационни мероприятия (модули) по теми, които ви интересуват. Служителите от Магистрат 17  ще ви съдействат при избора на подходящ курс по немски език и ще ви насочат към други звена за консултация (при започване на работа, признаване на квалификация и др.). Може да очаквате помощ и при решаване на основни въпроси в началото, като записване на деца в училище, университет, търсене на жилище и професионални квалификационни курсове.

 

MA 17 – отдел 17 на Магистрата по въпроси на интеграцията и преодоляване на различията, 1080 Wien, Friedrich-Schmidt-Platz 3, и MA 35 – 1200 Wien, Dresdnerstraße 91 (1200 Виена, Дрезднерщрасе 91), на партера, стая E 10, E 11 или E 13 (служебни офиси на MA 35).

тел.: 01/90 500 36 – 01 на немски език

тeл.: 01/90 500 36 – 04 на английски език

bildungspassВиенски образователен паспорт

Виенският образователн паспорт може да бъде представен навсякъде, където трябва да докажете знания по немски език, професионална подготовка, образование и повишаване на квалификацията и по-конкретно:

  • пред организации, предлагащи курсове по немски език
  • при курсове за обучение и повишаване на квалификацията
  • при консултации
  • пред Агенцията по заетостта
  • пред потенциални работодатели

В случай, че загубите Виенския образователен паспорт е желателно да се обърнете към Службата за загубени вещи (в най-близката Районна администрация на Магистрата). Там ще ви издадaт Удостоверение за загубата на образователния паспорт. Чрез този документ „стартовите” консултанти ще могат ви издадат нов паспорт.

Ваучери за езикови курсове във Виена

С ваучърите община Виена ви подпомага при изучаването на немски език. Те се намират на последните три листа на образователния паспорт (стр. 27 – 32).

Как се ползват ваучърите?

  • Ваучърите могат да се ползват само при организации, които имат сертификат от отдел 17 на Магистрата да провеждат курсове.
  • Ваучърите са валидни само ако имат на обратната страна печат на организация-участник в инициативата за образователен паспорт. Печатът се получава при посещението на някой информационен модул.
  • За един курс може да се ползва един ваучър.
  • При курсове, включващи няколко степени можете едновременно да използвате и няколко ваучъра. За това ще Ви информират при записването за курса.
  • Ваучърите са валидни 30 месеца от издаването им. Крайният срок е посочен на първата страница на образователения паспорт.

По информация на СтартВиена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации