8.7 C
Виена
сряда, 28 февруари, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИнститутът по славистика във Виенския университет с интересни събития през декември

Институтът по славистика във Виенския университет с интересни събития през декември

-- Реклама --

В рамките на тази седмица Институтът по славистика във Виенския университет организира две събития: на 15.12 проф. Кристиан Вос ще изнесе доклад на тема „Езиковата политика по отношение на мюсюлманските общности в Западна Тракия“, а между 17 и 19 декември ще се проведе конференция на тема „Славянската етнолингвистика: методи, резултати, перспективи“ с българско участие.

Screen Shot 2015-12-13 at 22.27.32

На 15 декември професор Кристиан Вос, ръководител на катедра „Южна славистика“ в Хумболтовия университет в Берлин, ще изнесе доклад на тема „Езиковата политика по отношение на мюсюлманските общности в Западна Тракия“. Темата е изключително интересна и актуална за българистиката, която от десетилетия се занимава с изследване на езика и културата на българските помаци, както и за историческата наука с оглед на т.нар. „помашки въпрос“, който продъжава да внася смут в отношенията между България, Турция и Гърция. Заповядайте в Института по славистика на 15.12. от 16:45 в семинарна зала 5.

Institut für Slawistik

Spitalgasse 2–4, Uni Campus, Hof 3

1090 Wien

От 17 до 19 декември в Института по славистика във Виенския университет ще се проведе конференция на тема „Славянската етнолингвистика: методи, резултати, перспективи“. Българската етнолингвитика е участва с двама представители от СУ „Св. Климент Охридски“. На 18.12. от 18 часа д-р Дарина Младенова ще изнесе доклад на тема „Ареалният подход в българските етнолингвистични изследвания“. На 19.12. от 10 часа доц. д-р Екатерина Атанасова ще ни запознае с „Методология и перспективи на „полевата“ лингвистика с оглед на старообрядците в България“. След докладите ще имате възможност да зададете своите въпроси, както и на лична среща с гостите.

Заповядайте в Института по славистика, за да научите и други новости в изследването на етническите общности в славяноезичните стран и региони. Информация за програмата можете да видите ТУК

Screen Shot 2015-12-13 at 22.26.18

 

Slawische Ethnolinguistik: Methoden, Ergebnisse, Perspektiven

Vom 17.–19. Dezember 2015 wird am Institut für Slawistik der Universität Wien eine internationale Fachkonferenz zur Ethnolinguistik stattfinden. Ihr thematisches Repertoire ist bewusst sehr weit gefasst — von der Geschichte verschiedener slawischer Schulen dieser Disziplin, über ihre Methoden, Konzeptionen, Richtungen hin zu den möglichen zukünftigen Wegen slawistischer ethnolinguistischer Forschungen. Im Rahmen der Konferenz findet die Sitzung der Ethnolinguistischen Kommission beim Internationalen Slawistenkomitee statt.

Die Materialien der Konferenz werden in der Reihe „Philologica Slavica Vindobonensia“ (Peter Lang Verlag Frankfurt a.M.) veröffentlicht.Das vorläufige Programm sowie eine Übersicht der Vorträge können Sie den entsprechenden Rubriken der Konferenz-Webseite entnehmen (die laufend vervollständigt und aktualisiert wird).

Die Konferenz  Slawische Ethnolinguistik: Methoden, Ergebnisse, Perspektiven findet

am 17.-18.12 im Centrum für Internationale Entwicklung

und am 19.12. am Institut für Slawistik statt.

Adressen:

Centrum für Internationale Entwicklung

Sensengasse 3

1090 Wien

Institut für Slawistik

Spitalgasse 2–4, Uni Campus, Hof 3

1090 Wien

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации