17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноЗагадъчният подземен параклис на Св. Вергилий

Загадъчният подземен параклис на Св. Вергилий

-- Реклама --

След 7 години на реставрация параклисът на Св. Вергилий под Щефансплац, дълбоко в сърцето на Виена, отново ще бъде отворен за посещения. Към него е включена и постоянна експозиция за средновековна Виена.

Screen Shot 2015-12-11 at 10.37.54
Virgilkapelle, 1010 Wien, Stephansplatz (U-Bahn-Station), Foto: Kollektiv Fischka/Kramar

През 1973 г. при изграждането на метрото под Щефансплац,  археолозите откриват за първи път на 12 метра дълбочина крипта и я интегрират  в спирката на метрото, малко по-късно я отварят и за посетители. За съжаление влажността на тази дълбочина започва бързо да запълва помещението с мухъл и плесен, затова учените решават през 2008 година то да бъде затворено за по-нататъшна реставрация. В момента климатична инсталация се грижи за това в параклиса да се подържа постоянна и оптимална влажност, която да не позволява на специалните соли, които се съдържат в боите на стенописите, да кристализират. “По този начин се запзват оригиналните старинни рисунки за по-дълъг период от време”, сподели Михаела Кронберг, куратор в екипа на Виенския музей.

Screen Shot 2015-12-11 at 10.39.14
Virgilkapelle, 1010 Wien, Stephansplatz (U-Bahn-Station), Foto: Kollektiv Fischka/Kramar

Тайни и мистерии в центъра на Виена

Подземният параклис е един от най- добре запазените готически интериори във Виена. Има шест ниши, като всяка една от тях е украсена с голям кръст, намиращ се в кръг. Това е така нареченият Radkreuz*, характерен за стенните рисунки на древните норвежци. Какво точно е значението на стенописите на това място все още е загадка за учените. Параклисът е построен през 1220/30. Една от хипотезите е, че херцогът на Виена по това време Friedrich der Streitbare е искал да се изгради крипта за Св. Коломан, който е бивш покровител на епархията. Около 1307 загадачната крипта е принадлежала вероятно на заможно семейство на търговец и е била място за поклонения, където е имало интегриран олтар на Св. Вергилий от Залцбург. През Средновековието катедралата Свети Стефан е заобиколена от голямо гробище. За някои църковни служби се използва малък параклис посветен на Св. Мария Магдалена и точно под него се намира откритата крипта на Св. Вергилий. През 1732 г. гробището е било изоставено, а параклисът на светицата бива опожарен през 1781 г. Този параклис повече никога не е възстановен и така заедно с него в забрава потъва и сакралното място на Св.Вергилий. Доста по-късно се спекулира с твърдението, че тук са се срещали различни тайни братства.

 Screen Shot 2015-12-11 at 15.03.0712 и 13 декември – вход свободен

Досега Wien Museum е инвестирал 300.000 евро  в реставрацията на загадъчния параклис под Stephanplatz. Музеят е създал и малка експозиция, която предлага исторически преглед на средновековна Виена. На един по-късен етап са планирани също концерти и литературни четения в криптата. С повторното отваряне на този пълен с мистерии и загадки параклис в центъра на града, Виенският музей доказва, че Виена е място с богата културна история.

Ако искате да разберете повече за параклиса на Св. Вергилий посетете страницата на Виенския музей.

 

Radkreuz* – в свободното тълкуване на кръста в колелото Radkreuz е залегнало представянето на цикличното преминаване на деня в нощта и на смяната на годишните времена. Този кръст е характерен за древните норвежци.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации