26.4 C
Виена
понеделник, 2 октомври, 2023
spot_img
НачалоМеланжИсторията на коледните базари във Виена

Историята на коледните базари във Виена

-- Реклама --

Тази година коледните базари в столицата на Австрия очакват над 8 млн. посетители

Vienna-Koleda-kmetstvo
(с) COMPRESS/Hundstorfer

Първите коледни базари са се провели именно в австрийската столица – преди повече от седем века. През 1294 година херцог Албрехт I дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. През 16 век се доближаваме съвсем до съвременния изглед на коледните базари – тогава базарът е проведен не просто по някое време през декември, а именно около Коледа и Нова година. Oсвен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти той предлагал и вкусни джинджифилови хлебчета и сладкиши, които моментално станали хит. Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на Коледен базар. Въпреки промените обаче самата концепция не се е променила – още от самото си начало базарът бил запазено място само за малки търговци – все пак те били хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена. Съвременният Виенски коледен базар води началото си от 1764 г. и често е сменял мястото си.

От 1975 година основният коледен базар на Австрия се провежда на площада пред виенското кметство. Тази година откриването му и тържественото запалване на светлините бе планирано за 14 ноември, но в знак на съпричастност с френския народ заради атентатите елхата грейна едва на 18 ноември в цветовете на френското знаме. Всяка година коледното дърво идва от една от австрийските федерални провинции. Тази година наред е Тирол, който е изпратил 110-годишен смърч, а във Виена го украсиха с 1000 лампички, които ще огряват площада до 6 януари. В 150 дървени къщички се предлагат оригинални коледни подаръци, играчки за елха и безброй кулинарни изкушения. Дърветата на прощада също са празнично украсени и радват малки и големи с разноцветни светлини.

Viena-Koleda-kmetstvo2
(с) COMPRESS/Hundstorfer

Социологическо проучване на Сдружението на малките и средни предприятия във Виена показва, че виенчани обожават коледните си базари и 88 процента от тях са заявили, че ще ги посетят поне веднъж, а една трета – даже 3-4 пъти. Средно всеки ще похарчи там по 22 евро. Виенските базари, които тази година са 24, очакват и над 3 млн. австрийци от провинцията, а така също и 400 000 чуждестранни туристи и така коледната традиция се превръща в сериозен икономически фактор. На първо място сред посочените от анкетираните причини за посещение на някой коледен базар е уникалната атмосфера, следвана от удоволствието да се насладиш на чаша пунш или глювайн – греяно вино с много подправки. Не на последно място са и предколедните концерти или възможността да се намерят подходящи и оригинали коледни подаръци.

belvedere
Коледен базар в парка в двореца Белведере

В близост до кметството, на площад Мария Терезия, се намират два от най-известните музеи във Виена – Художествено-историческият и Природонаучният музей. Между тях е разположено “коледно село” със 70 къщички, в които се предлагат ръчно изработени произведения на художествените занаяти, стъклени украшения за елхата, традиционните коледни ясли и керамични съдове. Коледна романтика в императорски стил предлага базарът пред бившата лятна резиденция на Хабсбургите – двореца Шьонбрун. След Коледа той се превръща в новогодишен базар. Освен традиционните забавления пред Шьонбрун има и специални развлечения за най-малките. За тях е отворена Коледна работилница, където се учат да изработват коледни играчки и правят собствени подаръци, с които да изненадат родителите си.

Сред другите интересни базари са тези в парка на двореца Белведере, пред виенското колело в Пратера, на централния площад пред катедралата Свети Стефан.

по материали на КомПрес

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации