10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноСезонът на коледните базари започна

Сезонът на коледните базари започна

-- Реклама --

По традиция в дните преди Рождество в Австрия се откриват коледни базари.

снимка APA/Georg Hochmuth
снимка APA/Georg Hochmuth

Най-големият базар в австрийската столица е този пред виенското кметство. Тази година той навършва 30 години и ще бъде с два дни по-дълъг като вместо на 24 декември ще бъде закрит на 26 декември.
Според организаторите коледният базар пред Ратхаус тази година ще бъде посетен от 3 млн. човека. За тях ежедневно има разнообразна културна и музикална програма. 140 щанда вече предлагат разнообразни традиционни вкусотии, пунш, греяно вино, както и играчки за елха, сувенири и подаръци. Базарът пред Ратхаус е известен със своята великолепна коледна украса и магическата декорация на парка, за които кметството е отделило 1 млн. евро.

Christkindl

19-годишната студентка Изабел е в ролята на Christkindl
19-годишната студентка Изабел е в ролята на Christkindl

И тази година за малчуганите е предвидена богата програма – от печене на сладки и изработване на сувенири до куклен театър и четене на приказки под елхата. В ролята на Christkindle е 19-годишната студентка от Виенския университет Изабел.

Разбира се, елхата заема централно място на площада пред кметството. Тя е символ на връзката на столицата Виена с отделните провинции и тази година е подарък от Тирол. Високият 28 метра 110-годишен смърч е украсен с 1000-та LED лампички, които трябваше да  бъдат официално запалени от министър-председателя на провинция Тирол и кметът на Виена Михаел Хойпъл на 14 ноември. Официалната церемония бе отменена в знак на съпричасност към жертвите от кървавия атентат в Париж.

Във Виена са отворени общо 22 коледни базара. Проучване показва, че те ще бъдат посетени средно от 8.1 млн. посетители. Виенчани са готови да похарчат около 22 евро за изкушенията там, а гостите от другите краища на страната – по 36 евро. 88% от жителите на столицата плануват поне веднъж да посетят някой от красивите базари и да пият пунш с приятели и колеги.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации