10.5 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияВиенаНационален парк Донау-Ауен

  Национален парк Донау-Ауен

  -- Реклама --

  Избрахме маршрута Maria Ellend-Haslau-Regelsbrunn, за да ви разходим извън Виена и да ви покажем една малка част от необятната природа на дунавския парк.

  Текст и снимки Нора Динчева

  Последните топли есенни дни в Националния парк Донау-Ауен, който е най-големият парк, простиращ се от Виена, през Долна Австрия, чак до границата със Словакия, са чудесно предложение за разходка извън града. Паркът е известен не само с дивите си гори с характерна блатна растителност по поречието на река Дунав, заемащи 9300 хектара, но и с разнообразието от рядко срещани гнездящи птици, влечуги, земноводни, риби и над 800 вида растения. През 1996 г. районът с площ от 38 кв.км. е обявен за защитена територия от Международния съюз за защита на природата и природните ресурси, и в същата година на 27 октомври е подписан договор между Република Австрия и федерална провинция Долна Австрия, с който се обявява официално съществуването на Донау-Ауен парк.

  Малките градчета на южния бряг на реката я наблюдават от своите чакълени склонове, естествена защита от наводненията. Пътеката, която върви паралелно на тях, в приятна близост до водите на Дунава е застлана с гъста шума от букови дървета. През няколко метра дървени къщички на високи крака се оглеждат в отсрещния бряг. В риболовните хижи (Fischerhütten) няма ток и често има само по една стая. Мрежи пред всяка една от тях напомнят, че някога „рибар“ е била официална професия и в Австрия, някъде до към 50-те години. Днес ловенето на риба е просто удоволствие.

  _____________

  Още по темата:

  Когато еколозите и бизнесът не се разминават

   

  10

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации