30.4 C
Виена
неделя, 26 юни, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияАвстрия е на 16 място в света по благоденствие

  Австрия е на 16 място в света по благоденствие

  -- Реклама --

  Алпийската република продължава да бъде сред най-добрите държави за живот в света

  снимка 2 Freunde fotografieren Wien
  снимка 2 Freunde fotografieren Wien

  Английският Legatum Institute представи резултатите от изследването за благоденствието на държавите по света през 2015 година. То обхваща 142 страни, разделени на пет региона. На първо място в тазгодишната класация отново е Норвегия, следвана от Швейцария и Дания. Legatum Prosperity Index 2015 класира Австрия на 16 място. Пред нея са Германия (14 място) и Великобритания (15 място). Въпреки че отстъпва с едно място надолу в сравнение с 2014 г., алпийската република продължава да бъде сред най-добрите държави за живот в света.

  Изследването взима предвид критерии като състояние на икономиката, предприемачество, управление, образование, здравеопазване, безопасност и сигурност, лична свобода и социален капитал. Legatum Prosperity Index се базира не само на макроикономическите показатели на държавите, но и изследва нагласите на хората и тяхното лично усещане за благополучие.

  По повечето показатели Австрия запазва представянето си спрямо 2014 г. Най-съществена е промяната по отношение на условията за предприемачество като страната се е вдигнала от 15 на 7 място. Спад от 19 на 22 място има в оценката за управлението. Най-слабо е представянето на Австрия в областта на образованието, което предлага – 24 място. Австрийците са оценили благоденствието си с 6.9 от 10 точки.

  България се нарежда на 51 място между Румъния и Китай. В сравнение с 2014 г. страната е отстъпила с три пункта надолу в световната класация. Новите данни показват напредък по отношение на икономиката ( на 79 място от 82). Най-драстична е отрицателна промяна в критерия лична свобода. Това е най-слабият показател в общото представяне и по него страната се нарежда на 96 място в света, спадайки надолу от 72 място през 2014 г.  Спад има и в класирането по критерий управление, където от 74 място през 2014 г. страната е спаднала на 81 място през 2015. Оценката на българите за начина им на живот е 4,4 от 10 точки.

  Повече подробности за Legatum Prosperity Index 2015 могат да бъдат намерени ТУК

  _____________

  Още по темата:

  За шести пореден път Виена е най-добрият град за живот в света

  Виена е градът с най-добра репутация в цял свят за 2014 година

  Списание „Економист“ класира Виена на второ място в света по качество на живот

   

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации