13 C
Виена
неделя, 25 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияПриказка за фенери и гъски или какво празнуваме на св.Мартин в Австрия

  Приказка за фенери и гъски или какво празнуваме на св.Мартин в Австрия

  -- Реклама --

  laternefestРодителите, които имат опит с детските градини и началните класове в училище, знаят, че още в началото на ноември закипява творчески труд за изработването на хартиени фенерчета и малчуганите запяват

   

  Ich geh mit meiner Laterne

  und meine Laterne mit mir…

  По-запалените гастрономи и почитатели на австрийската кухня пък знаят, че само в седмицата около 11 ноември могат да похапнат специалната Мартинова гъска с кнедли и червено зеле.

  Свързани ли са двете традиции и какво всъщност отбелязват в Австрия на 11-и ноември?

  Легендата за св.Мартин

  Св.Мартин е бил римски воин, живял през четвърти век. Легендата разказва, че той препускал на бял кон някъде в Амиен, когато срещнал мръзнещ просяк. Без да се колебае той разкъсал наметката си на две и дал половината на бедния човек, за да се стопли. По-късно Мартин изоставил военната си кариера и посветил целия си живот да помага на нуждаещите се. Бил е ръкоположен за епископ на Тур. Св.Мартин е първият светец, който не е починал от мъченическа смърт, тъй като точно по негово време римският император Константин слага край на гоненията на християните и признава християнската религия за официална.

  С избора му на епископ на Тур е свързана и следната случка. Той бил толкова скромен, че притеснен от вниманието, се скрил в една плевня, а хората го търсили до тъмно с фенери. Оттук тръгват и традицията за шествията с фенери, и паленето на огън – да помним, че доброто е най-чистата човешка добродетел.

  Св.Мартин се почита на много места в Германия, Австрия и Швейцария като символ на християнското смирение. Той е патрон на федерална провинция Бургенланд и днешният ден е неучебен за учениците там.

  Обичаи

  Обичаите, изпълнявани на деня на св.Мартин, показват, че празникът има както религиозни, така и дълбоко езически корени, свързани с народните вярвания за края на стопанската година и началото на зимата.

  Детското шествие с фенерите е сред най-обичаните прояви на 11 ноември. Малчуганите тръгват от детската градина или училище, носейки фенерчета и пеейки песни. Целта е да отидат в някой парк или площадче, където се нареждат в кръг и се разиграва сценката, в която светецът дарява половината си палто на бедняка. Често тя е заменена с рецитиране на стихове, четене на легендата или пеене на песни. Всички присъстващи се черпят с традиционни хлебчета със стафиди и пият пунш.

  Laternenfest Kids

  В много райони е популярно и паленето на огън, който се възприема като символ на светлината, гонеща тъмнината. Тъй като на 11-и ноември официално приключва и земеделската година, този огън имал и пречистваща роля – всичко лошо от старата година трябвало да бъде изгорено.

  На този ден стопаните гадаят каква зима ги чака: ако на св.Мартин е мъгливо – зимата ще бъде мека; ако е ясно – скоро ще стане студено; ако вече е паднал сняг – зимата ще бъде дълга и тежка.

  Martinigansls

  MartiniganslВ легендата за св.Мартин се споменава и един куриозен епизод. От притеснения или от скромност, но преди избора му за епископ той се скрил при гъските в двора. Те обаче вдигнали такъв шум, че издали убежището му. Според някои, св.Мартин се ядосал и наредил гъските да се изпекат. Други обаче смятат, че един толкова милосърден и благочестив човек не би посегнал на животните.

  Схващането, че традицията за ядене на печена гъска и празника на св.Мартин не са свързани е по-широко прието. Смята се, че обичаят да се сервира печена гъска на този ден идва още от келтските племена и е свързан с официалното приключване на земеделската година и предстоящите коледни пости. Това е била една от последните възможности да се похапне месо, а и за много стопани било непосилно да изхранват гъските през дългата студена зима.

  Днес традиционните заведения в Австрия предлагат специално приготвената гъска, поднасяна с кнедли и червено зеле. В повечето случаи е добре да се направи предварителна резервация, тъй като това ястие е в менюто само една седмица, а желаещите да го опитат са много.

   

   

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации