-1.2 C
Виена
вторник, 5 декември, 2023
spot_img
НачалоAвстрияНа Архангелова задушница и във Виена отдаваме почит на загиналите български воини

На Архангелова задушница и във Виена отдаваме почит на загиналите български воини

-- Реклама --

Посолството на РБългария във Виена кани всички сънародници на тържествена панахида

P1140141Архангелова (мъжка) задушница е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия. Архангеловата задушница е израз на християнската вяра в безсмъртието на душата и възкресението на мъртвите.

По този повод Посолството на РБългария във Виена кани всички сънародници да почетем заедно паметта на загиналите български офицери в Балканската и Първата световна война (1912-1918). Панахидата в памет на седмината български офицери, загинали във войните, ще бъде отслужена на 30 октомври 2015 г. от 15 ч. пред възстановения военен паметник в Централния гробищен парк във Виена, парцел 91.

Възспоменателното честване се организира от Посолството на РБългария във Виена съвместно с Българската православна църковна община „Св.Иван Рилски“, Виена.

Военният паметник е издигнат през 30-те години на 20-и век в памет на седмина български офицери, загинали в Балканската и Първата световна война. През 2015 г. по нинициатива на посолството и Службата на военното аташе и със съдействието на Министерство на отбраната паметникът е реставриран.

На 5 май 2015 г. той бе тържествено открит в присъствието на Н.Пр.посланик Елена Шекерлетова, представители на Министерство на отбраната, Народното събрание, български и чужди дипломати, българи, живеещи в Австрия. Отец Петкин от БПЦ „Св.Иван Рилски” отслужи панахида в памет на загиналите български офицери и прочете молитва за покой на душите им.

___________

Още по темата:

Български военен паметник в сърцето на Виена

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации