1.6 C
Виена
петък, 8 декември, 2023
spot_img
НачалоБългарияExodus: Европа?! В криза ли е социалната солидарност в Европа днес?

Exodus: Европа?! В криза ли е социалната солидарност в Европа днес?

-- Реклама --

Дебатът, организиран от Европейска мрежа на центровете за дебат Time to talk,може да бъде проследен на живо ТУК

Red-House-logoНа 29-и октомври 2015 от 18:30 ч. в Червената зала на Центъра за култура и дебат „Червената къща” в София ще се съберат журналисти, публицисти, политолози и депутати, за да спорят по някои от най-наболелите проблеми на Европа. Дебатът ще се излъчва директно и може да бъде проследен в реално време и от чужбина на сайта на Time to talk ТУК от 17.30 ч. Предвидена е възможност и за задаване на въпроси онлайн.

Фактите

Жени, деца, мъже и старци продължават своя път пеш, през море  с лодки или с  ремаркета на смъртта към мечтаната Европа – тази, която виждат като изход от войната, диктатурите или просто мизерията. Всичко това се случва, докато европейските лидери говорят за мерки за справяне с притока на имигранти,  за ускоряване на депортациите, за намаляване на времетраенето на бежанския статут, за въздействие върху държавите от Близкия изток и Африка, които са източник на бежанци, да приемат хората обратно. Европейският съюз обмисля да отдели милиони евро (800 милиона евро до 2020 г. само за  операции по депортирането) за справяне с бежанската криза и за създаване на регистрационни лагери по границите на ЕС или в трети държави. Общественото мнение е разделено – от „не ги искаме“, през: „искаме само християните“, до „срам от Крепостта Европа“.

Въпросите

Постижим ли е балансът между ценностите на хуманизма, според които всеки човек има универсални права, и прагматизма? Доколко социалните системи на различните европейски държави ще издържат? Доколко влизането на тези хора застрашава сигурността? Доколко бежанската криза изправя модела на консенсуса в ЕС под въпрос? Дали връщането към стените по границите е симптом за разпад на ЕС и дали BrExit ще замени GrExit-а след изказването на френския президент? Защо, ако на Запад въпросът е как да се справим, у нас въпросът е за Залеза на Запада?

Участници в дебата

Своите визии по вечния въпрос какво да се прави ще сблъскат: Мария Спирова, част от движението „Новите европейци“ от Оксфорд (публицист и криминолог Msc от Университета Оксфорд), Огнян Минчев (политолог), Ангел Джамбазки (депутат в Европейския парламент) и Нидал Хлайф (сириец, журналист, живеещ в България).

Модератор: Ирина Недева (Център за култура и дебат „Червената къща“ и БНР).

Този дебат се осъществява с подкрепата на програмата „Европа за гражданите” на Европейската комисия и е част от международна серия от дискусии върху предизвикателствата пред европейските ценности и бъдещето на Европа, които се провеждат в различни градове на Европа, включително Барселона, Братислава, Брюксел, Лондон и София.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации