12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоактуалноКъде могат да гласуват българите в Австрия?

Къде могат да гласуват българите в Австрия?

-- Реклама --
ReferendumБългарите, живеещи в чужбина, нямат право на участват в местни избори, но могат да участват в референдума за електронното гласуване, който ще се проведе на 25 октомври, неделя 2015 г.
В Австрия ще бъдат открити избирателни секции във Виена (на две места), Брегенц, Линц, Грац, Инсбрук и Винер Нойщад. Желаещите да гласуват трябва да притежават документ за самоличност: лична карта, паспорт или военна карта (само за военнослужещите). Не е необходимо да се подава предварителна заявка за гласуване. Според указанията на българската ЦИК, гласуващите ще бъдат вписвани в избирателните списъци на място – в съответната секция. Пак там те ще попълват и стандартната декларация.
Адреси на избирателните секции в Австрия:
Референдум 2015 версия 1
Какъв е въпросът за референдума?
На бюлетината е изписан въпросът на референдума: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
Как ще се гласува на референдума?
buletina
В две квадратчета има отговорите „Да“ и „Не“. Предпочетеният отговор трябва да бъде отбелязан също със знаците „V“ или „Х“ с химикалка със син цвят. Бюлетината се поставя в бял плик. Ако избирателят отбележи и двата отговора, бюлетината се счита за недействителна. Тя ще е невалидна и ако отговорът е отбелязан със знак, различен от посочените, както и ако върху бюлетината е драскано. Бюлетина, пусната в урната без да е поставена в плик, също е недействителна.Пуснат в урната плик без бюлетина ще се отчита за недействителен глас, което е важно за избирателната активност.
Кой може да гласува на референдума?
Всички български граждани с право на глас, тоест навършили 18 г. Българите в чужбина  ще гласуват в 312 секции в 45 държави. Подаването на предварително заявление за участие в референдума не е необходимо.
В кои случаи референдумът ще е валиден?
Предложението по референдума е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от гласувалите в последните парламентарни избори и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели. На последния вот за Народно събрание гласуваха 3 500 585 души. Когато в гласуването са участвали по-малко от гласувалите на последните избори, но повече от 20 на сто от гражданите с избирателни права, и ако с „да“ са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението, предмет на референдума, се внася за разглеждане в парламента. Решението трябва да бъде обявено  в тримесечен срок.
Кога започва и кога свършва изборният ден?Гласуването започва в 6 часа в неделя и приключва в 19 часа. Ако след този час пред избирателните секции има избиратели, изборният ден може да бъде удължен.

______________

Още по темата:

Референдум по време на избори

Защо е важно този референдум да успее?

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации