10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕС прие закона за премахването на роуминга

ЕС прие закона за премахването на роуминга

-- Реклама --

ЕС направи поредната стъпка към окончателното премахване на роуминга

rouming1Съветът на Европейския съюз прие закон за премахването на таксите за роуминг от средата на 2017-а г. В него са включени и разпоредби за защита на отворения интернет достъп, съобщава пресцентърът на институцията.

Очаква се Европейският парламент да одобри текста на пленарната си сесия този месец и така да приключи окончателно законодателната процедура.

Новият закон ще влезе в сила вероятно през ноември.

Както Меланж Булгарен вече съобщи в края на юни тази година беше постигнато споразумението между европейските институции за отмяна на роуминга. От юни 2017 година начисляването на каквито и да роуминг такси на територията на ЕС ще бъде забранено и всички европейци ще говорят по телефона и сърфират в интернет по домашните си тарифи, независимо в коя от държавите от общността се намират.

Според ЕК, още през април 2016 г роумингът ще бъде осезаемо по-евтин, защото операторите ще имат право само на малка добавка към нормалните цени за потребителите, които използват услугите им в чужбина: 0.05 евро за минута за съобщение, 0.02 евро за изпратен SMS и 0.05 евро за използван мегабайт данни.

Втората цел, предвидена в регулацията, е защитата на достъпа на европейските граждани до интернет и въвеждане на принципа на неутралност в европейското законодателство. „Потребителите ще имат свободен достъп до съдържание по свой избор и няма да бъдат несправедливо блокирани или забавяни. Платено приоритизиране няма да бъде позволено“, пише Комисията. На практика това означава, че ЕК забранява на големите компании да получават по-бърз трафик на уебсайтовете си от по-малките.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации