18.8 C
Виена
понеделник, 8 август, 2022
spot_img
Още
  НачалоAвстрияЕС прие закона за премахването на роуминга

  ЕС прие закона за премахването на роуминга

  -- Реклама --

  ЕС направи поредната стъпка към окончателното премахване на роуминга

  rouming1Съветът на Европейския съюз прие закон за премахването на таксите за роуминг от средата на 2017-а г. В него са включени и разпоредби за защита на отворения интернет достъп, съобщава пресцентърът на институцията.

  Очаква се Европейският парламент да одобри текста на пленарната си сесия този месец и така да приключи окончателно законодателната процедура.

  Новият закон ще влезе в сила вероятно през ноември.

  Както Меланж Булгарен вече съобщи в края на юни тази година беше постигнато споразумението между европейските институции за отмяна на роуминга. От юни 2017 година начисляването на каквито и да роуминг такси на територията на ЕС ще бъде забранено и всички европейци ще говорят по телефона и сърфират в интернет по домашните си тарифи, независимо в коя от държавите от общността се намират.

  Според ЕК, още през април 2016 г роумингът ще бъде осезаемо по-евтин, защото операторите ще имат право само на малка добавка към нормалните цени за потребителите, които използват услугите им в чужбина: 0.05 евро за минута за съобщение, 0.02 евро за изпратен SMS и 0.05 евро за използван мегабайт данни.

  Втората цел, предвидена в регулацията, е защитата на достъпа на европейските граждани до интернет и въвеждане на принципа на неутралност в европейското законодателство. „Потребителите ще имат свободен достъп до съдържание по свой избор и няма да бъдат несправедливо блокирани или забавяни. Платено приоритизиране няма да бъде позволено“, пише Комисията. На практика това означава, че ЕК забранява на големите компании да получават по-бърз трафик на уебсайтовете си от по-малките.

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации