13.5 C
Виена
петък, 30 септември, 2022
spot_img
Още
  НачалоактуалноБългарски филми на международен фестивал във Виена

  Български филми на международен фестивал във Виена

  -- Реклама --

  За първи път български филмови продукции участват в LET’S CEE FILM FESTIVAL, който се провежда в столицата на Австрия

  Screen Shot 2015-09-28 at 19.43.55Филмовият фестивал LET’S CEE Film Festival ще се проведевъв Виена от 1-ви до 11-ти октомври. Класически ленти ще бъдат показани в компанията на нови заглавия, интригуващи късометражни и документални филми ще се редуват с трогателни любовни истории, заплетени трилъри и забавни комедии. Общо 118 филмови продукции от Централна и Източна Европа, повечето от тях на оригинален език със субтитри на немски или английски, ще бъдат показани на три места във Виена-Urania Kino, Actor’s Studio и Village Wien Mitte. Филмите ще бъдат съпътствани от богата допълнителна програма, включваща майсторски класове, дискусии, изложби и концерти.

  Четвъртото издание на филмовия фестивал LET’S CEE film Festival ще бъде открито на 1 октомври 2015 г. със силно въздействащата драма от Хърватия THE SUN HIGH. В няколко кина, намиращи се във Виена, ще се прожектират паралелно 118 игрални, документални и късометражни филми, чиито акцент пада върху реалността и творчеството в Централна и Източна Европа, включително участват и продукции от Кавказ и Турция.

  Тази година за първи път се забелязва и българско присъствия на фестивала. Страната ни ще бъде представена с игралния „Живи легенди” и дългоочакваната копродукция “Аферим”, която през януари спечели Сребърна мечка на 65-ото издание на Берлинале.

  Сред 13-те късометражни филма в състезателната програма на LET’S CEE Film Festival, избран из между 500 други филма, България участва с „Maika mi calling“ (MOM’S CALLING) на режисьора Деян Барарев и с FORGIVE на Мариета Печанска.

  7ЖИВИ ЛЕГЕНДИ (LIVING LEGENDS), 2014 г., режисьор: Ники Илиев,

  Участват: Орлин Павлов, Ники Илиев, Стефан Щерев, Георги Кадурин, Димо Алексиве, Соня Борисова, Микеле Плачидо и др.

  Павел е трийсет и няколко годишен мъж, работещ на висок пост в елитна банка и печелещ достатъчно за да живее на широко. Един ден претърпява инцидент и изпада в кома. Като се събужда се оказва, че е получил частична амнезия и не си спомня нищо след абитуриетския си бал. Следователно хората, които той чувства като най-близки в момента са бившите му съученици. Той решава да се върне в малкия си роден град, Балчик. Влизайки за кратко в живота на всеки един от приятелите си Павел разбира, че това, което днес ги обединява е неудовлетвореността. Всеки от тях съжалява за нещо, за което не е имал смелостта да направи и инертно продължава живота си. Главният герой решава да изпълни всяка една щура мечта от детството на приятелите си, използвайки парите си, като не предупреждава никой от тях за това. Следват невероятни изпълнения примесени със страх, вълнение, гняв, еуфория и радост. Изминавайки цялото това приключение те се събуждат и взимат решения, които години наред са отлагали. Преоткриват приятелството, себе си и близките си хора, които са пренебрегвали заради ежедневните си грижи, а някои и любовта. Филм за приятелството и това, че никога не е късно да следваш мечтите си. Също така за това, че помагайки на друг ти помагаш и на себе си. Съвременна приключенска комедия с лек драматично-сантиментален привкус.

  aferimАФЕРИМ! (AFERIM!), 2015 г., режисьор: Раду Жуде

  Румънско-българско-чешко-френската копродукция „Aferim!” разказва една история от Влашко през 19ти век: местният пристав Костадин и неговият подрастващ син Йоница са пратени да хванат един избягал роб-циганин. Филмът поставя под въпрос така наречената обективна историческа истина и извежда на преден план начина, по който ценности и навици се предават от едно поколение на друго, как „духът на времето” и манталитетът създават реалността, как днешните въпроси (почти кармично наследени) са резултат от действия и постъпки, състояли се в миналото.

  Living legends
  След прeмиерата на филма „Живи легенди” във Виена, режисьорът Ники Илиев и актрисата Саня Борисова – Илиева споделиха с публиката интресни факти от процеса на създаване на филма. Не е правен кастинг за ролите. Повечето характери са специално написани за актьорите, които ги играят. Някои от тях минават сериозна подготовка, за да успеят да влязат под кожата на героите си. Саня Борисова взима уроци по италиянски и усъвършемства своето произношение с Микеле Плачидо, който така харесва сценария, че снима ролята си навръх рождения си ден на 19 ти май. Яна Маринова тренира три месеца танци на пилон. Любомир Ковачев се подлага на сериозни тренировки и посещения на солариум за да прилича на спасител на плажа. А Ники Илиев, който е и актьор във филма, репетира близо два месеца хореографията на ММА двубоя, където героя му участва заедно с опонента му във филма Тихомир Винчев.

  Късометражни филми

  mom#s calling„Maika mi calling“ (MOM’S CALLING“) на Деян Барарев е интелигентна драма, пълна с емоции, която разказва история за изгубени близки хора, за саможертвената любов между двама братя и за двама сина, които се борят срещу любовта на майка им.

  forgiveИзвън редовния конкурс ще бъде показан и късометражния филм ПРОШКА (FORGIVE) на Мариета Печанска. Поетичен разказ за изгубената мечта. Когато не можеш да промениш миналото, единственото лекарство за това е прошката.

  LET’S CEE FILM FESTIVAL – 05.-11.10.2015

  АФЕРИМ – 2015 

  08.10.2015 г – 19.00  Urania Kino

  09.10.2015 – 16:30 Village cinema 3

  10.10.2015 – 21:15 Actors 1

  Maika mi calling – 2015

  08.10.2015 – 21:45 Urania Kino

  09.10.2015 – 14:00 Village Cinema

  Прошка – 2015

  08.10.2015 – 14:00 Village Cinema

  11.10.2015 – 17:00 Village Cinema

   

  СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

  Реклама

  Календар

  Реклама

  Последвайте ни

  Реклама

  Абонамент за бюлетин

  Реклама

  Последни публикации