14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия също въвежда граничен контрол

Австрия също въвежда граничен контрол

-- Реклама --
снимка © apa/dpa (Sujet)
снимка © apa/dpa (Sujet)

От днес, 15 септември, Австрия постепенно въвежда контрол по границите си. Мярката ще бъде временна, но не се уточнява колко дълго ще остане в сила. На първо време тя ще се прилага по границата с Унгария, където ще бъдат изпратени и част от армията, но ще засегне и границата с Италия и Словения. Граничният контрол влиза в сила от полунощ.

През нощта през пункта Никелсдорф в алпийската република пристигнаха 1 500 бежанци, а рано тази сутрин още 120 бяха настанени в лагера в Хайлигенкройц. Около 1 000 човека са били настанени тази нощ в извънредни квартири в Грац, във Виена те са 6000.

От полунощ Унгария затвори границата си със Сърбия и въведе нови мерки за контрол на границата си. Голяма част от бежанците, които се намираха на територията на страната, побързаха да се изнесат в Австрия. Само в понеделник в страната са пристигнали 19 700 човека като се очаква до сряда да дойдат още 4 000. В момента поради въведения граничен контрол в Германия извозването на бежанци в тази посока е забавено. От вътрешно министерство призовават населението да се включи в осигуряването на квартира на пристигащите. Въпреки че десетки хора се отзовават на призава за доброволна помощ, ситуацията в страната остава критична.

След срещата си Ангела Меркер днес в Берлин австрийският канцлер Вернер Файман обяви, че страната му ще продължва да осигурява грижа за пристигащите бежанци. В същото време той каза, че само три държави – Германия, Австрия и Швеция не могат да се справят сами със ситуацията и призова останалите европейски страни да дадат своя принос за справяне с кризата.“ Важно е да не  зариваме глава в пясъка, когато става въпрос за хора, търсещи убежище“, каза още австрийският канцлер.

Пътна обстанова и положение по границите 

Пътната обстановка в Сърбия, Унгария, Австрия и Германия и по съответните гранични пунктове е изключително динамична. Граничният пункт Никелсдорф остава затворен, а движението по А4 е възможно само в посока Унгария. Задръствания има и по границата с Германия.

Австрийските властите препоръчва да се следи информацията за ситуацията по пътищата ТУК .

Българското Министерство на външните работи  препоръчва на българските граждани, пътуващите за Австрия, по възможност да избягват пътуване с влак или с шосеен транспорт през Унгария, като използват обходни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия, Словения.

За повече информация ТУК

_______________

Още по темата:

Препоръка за български граждани, пътуващи с влак или автомобил за Австрия

Унгария затвори границата си със Сърбия

Граничният пункт Никелсдорф е затворен

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации